Hoe je kunt zien dat mensen het slachtoffer spelen

secret-2725302_1920.jpg

Vermoeiende mensen

Sommige mensen kunnen ronduit vermoeiend zijn. En dat komt meestal door die mensen zich het slachtoffer voelen van een situatie of probleem en het daar uren over kunnen hebben. Er zijn 3 aanwijzingen waaraan je iemand die het slachtoffer speelt, duidelijk kunt herkennen.

Slachtoffer aanwijzing #1:

Iemand die zich als slachtoffer opstelt geeft anderen de schuld. Dat hij of zij niet lekker in zijn of haar vel zit komt door hoge werkdruk of een manager die iets niet goed doet. Of door een partner die zich wil aanpassen en lelijk doet. Een slachtoffer zoekt altijd de oorzaak van het zich slecht voelen buiten zichzelf. Het is altijd de schuld van een ander. Financiële problemen komt door de economie of te druk zijn komt door alles wat 'moet' en niet anders kan.

Slachtoffer aanwijzing #2:

Als je iemand het volgende hoort zeggen, dan zou er een alarmbel moeten afgaan: "Ach, geld is niet belangrijk" of  "Werk is niet belangrijk". Dan weet je bij deze dat iemand iets aan het goedpraten is. Wat ze eigenlijk zeggen is: ik ben blut of ik vind mijn werk niet leuk. En omdat ze er niets aan veranderen gaan ze het bagatelliseren. Oftewel: goedpraten.

Slachtoffer aanwijzing #3:

Klagen is misschien wel de meest sterke aanwijzing dat iemand zich als slachtoffer opstelt. Klagen over alles wat hun overkomt en wat er niet goed gaat in hun leven. Maar ze vergeten 1 ding: hun leven is een puinhoop doordat ze klagen! Klagen lost namelijk helemaal niets op. Het kost negatieve energie. Dus blijf uit de buurt van klagers. Negatieve stemming is besmettelijk.

En is het je wel eens opgevallen dat klagers klagers aantrekken? Waarom? Omdat ze hun beurt afwachten: 'Jij denkt dat wat jij meemaakt erg is? Wacht tot je mijn verhaal hoort!"

Wat kun je het beste doen?

Als je te maken hebt met slachtoffers, zorg dan dat je de focus verlegd naar wat er wél goed gaat. Maar vergeet niet dat slachtoffers in de eerste plaats gemotiveerd moeten zijn om het anders te willen doen. Pas als ze zelf de oorzaak van hun 'lijden' bij zichzelf zoeken in plaats van buiten zichzelf, dan kun je iets met zo iemand.

Blijft iemand de schuld bij anderen leggen, goedpraten of klagen? Zorg dan dat je afstand neemt van die persoon. Als iemand niet gaat veranderen dan kost het jou alleen maar energie! Je kunt die energie beter aan jezelf besteden.

Betrap je jezelf er nu op dat je eigenlijk ook veel klaagt? Probeer dan eens 7 dagen lang niet te klagen. Niet hardop en niet in je hoofd. En voel het verschil.

Hoe je kunt zien dat iemand het slachtoffer speelt

Herken jij deze aanwijzingen in iemand uit je omgeving? Hoe ga je daar nu mee om?

Meer tips en video's? Abonneer je op mijn YouTube kanaal of volg mijn Facebook pagina.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

14 gedachten over “Hoe je kunt zien dat mensen het slachtoffer spelen”

  1. Mijn moeder heeft alle drie de vormen van slachtofferschap. Ik ben er ook niet vrij van. Bedankt voor de uitleg en de tips.

    1. Hoi Hannie, heel graag gedaan. Je hebt mijn webinar gevolgd en je weet nu hoe dit komt…en je weet ook wat je eraan kunt doen 🙂 Groetjes,
      Sandra

  2. Hannie Boxelaar

    Mijn moeder heeft alle drie de vormen van slachtofferschap. Ik ben er ook niet vrij van. Bedankt voor de uitleg en de tips.

    1. Hoi Hannie, heel graag gedaan. Je hebt mijn webinar gevolgd en je weet nu hoe dit komt…en je weet ook wat je eraan kunt doen 🙂 Groetjes,
      Sandra

  3. Aanwijzing 1 en 3 zijn inderdaad erg herkenbaar. 2 is interessant, heb ik iets minder een beeld bij. Misschien hoort dit bij slachtoffers met een ander soort persoonlijkheid? Er zit iets passiefs-agressiefs in lijkt het wel. Ze zeggen: het maakt allemaal niets uit maar de subcommunicatie is er een van: ik ben slachtoffer.

  4. hoi sandra
    ik heb een vriendin ze zit in een lastige relatie..ze wil weg bij m .toch gaat ze niet weg en ze heeft zelfs al een ander huis ..ik zeg steeds pak je spullen en ga..maar dat doet ze niet.
    in plaats daarvan huilt ze steeds bij me uit en klaagt..ik zeg verander de situatie dan krijg je een beter leven.
    en dat doet ze niet..ik ben er een beetje klaar mee..ze heeft verlatingsangst zegt ze.
    wat moet ik hier nu mee?
    zelf ben ik 2.5 jaar geleden gescheiden met veel verdriet..ik heb meteen mn schouders eronder gezet en heb nu een beter leven..ik heb het helemaal zelf gedaan..moet ik haar loslaten of helpen daar zit ik nu mee.

    1. Hoi Martine, loslaten! Als het erg genoeg wordt dan gaat ze vanzelf wel haar spullen pakken. Blijkbaar is ze er nu nog niet klaar voor. Groetjes, Sandra

    1. Hoi Bert, de reden is dat die mensen een externe locus of control hebben. De schuld voor hoe ze zich voelen buiten zichzelf leggen, bij een ander. Dat zijn dus mensen die niet in staat zijn om zelf te veranderen hoe ze met moeilijke dingen omgaan. Groetjes, Sandra

      1. En wat Sandra verteld komt ook heel erg bekend voor. Ik geef zo vaak mogelijk tips aan diegene, maar die doet er vrij weinig mee. Vervolgens wel blijven klagen om dezelfde problemen ??‍♀️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven