Maakt werken jou eigenlijk wel gelukkig?

Werk maakt ons het minst gelukkig

Ik las in een recent wetenschappelijk onderzoek dat werk ergens onder aan het lijstje bungelt van dingen waar we gelukkig van worden. Sterker nog, van werk naar huis rijden staat hoger op dat lijstje dan werken zelf?! Veel van ons gaan dus met tegenzin naar het werk en zijn blij als je weer naar huis rijden. Als je dit herkent, dan is de vraag: moet je je hier maar bij neerleggen? Is dit wat het is of kunnen we daar iets aan doen? We gaan als eerste kijken naar een enorme dooddoener, die ik vaak hoor en die echt niet helpt om je baan leuker te vinden.

Tel je zegeningen

Er is een verschil tussen gelukkig AAN het werk zijn of gelukkig IN ons werk zijn. Hoe vaak hoor je om je heen: ‘Je kunt nu eenmaal niet alles hebben?’ en laten we vooral onze zegeningen tellen want ‘het is overal wat’. Of: ‘Wees blij dat je werk hebt’. Dat vind ik een enorme dooddoener. Stel dat je naar de huisarts gaat omdat je linkerarm pijn doet en hij stuurt je naar huis met de mededeling: ‘Doe maar zoveel mogelijk met je rechterarm, wees blij dat je die nog kan gebruiken’. Je hebt natuurlijk liever dat hij je arm onderzoekt en kijkt wat je eraan kunt doen.

Altijd gelukkig zijn bestaat alleen in sprookje

Laten we voorop stellen dat een leven zonder tegenslag, verdriet of frustratie niet bestaat. Dat hoort bij ons leven, ook in ons werkende leven. Maar dat betekent niet dat je het er maar bij moet laten zitten als je echt met tegenzin naar je werk gaat. Als je werk je meer energie kost dan het je oplevert en als je je afvraagt waar je het eigenlijk nog voor doet. Of als je salaris amper goedmaakt wat het je kost aan energie. Dan mag je argumenten als ‘ik moet blij zijn dat ik werk heb’ en ‘je kunt nu eenmaal niet alles hebben’ achterwege laten en kiezen voor een gelukkiger werkend leven.

Werken vanuit je waarde

Vanuit de methode die ik gebruik staat leven vanuit je waarde centraal. Je richt je op wat jij belangrijk vindt in werk, bijvoorbeeld: iets voor een ander betekenen. Een waarde ligt dicht bij wat jou van nature makkelijk af gaat. Zodat je je als mens kunt ontwikkelen vanuit je natuur. En het werk is 1 van de plekken waar we kunnen laten zien wie we van nature zijn. Maar let op! Er is een verschil tussen iets voor een ander betekenen omdat dit zo hoort, omdat je zo bent opgevoed. En iets voor een ander betekenen omdat dit je passie is, omdat dit je van nature makkelijk af gaat. En die twee worden vaak met elkaar verward. Je weet of je vanuit je waarde werkt als je met zin naar je werkt gaat. Als je alleen maar blij bent wanneer je naar huis rijdt, dan is er iets mis.

Maakt werk jouw eigenlijk wel gelukkig?

Laat het er niet bij zitten

Het ‘er maar bij laten zitten’ is zonde van de tijd die je op je werk doorbrengt. Je mág streven naar een baan en een werkomgeving die beter bij je past, waar je tot bloei komt. Zodat je iedereen kan trakteren op het beste van jezelf. Er gebeurt namelijk iets bijzonder als je werkt vanuit je waarde, vanuit je natuur. Wanneer je werkt doet wat bij je natuurlijke kwaliteiten past, dan vervult werken jouw dieperliggende behoefte. Het gaat dan niet alleen om geld verdienen en sociale contacten opdoen. En dan ben je een bron van inspiratie voor anderen en kun je vanuit je authentieke passie iets voor een ander betekenen.

Werken vanuit je waarde, vanuit je natuur geeft je leven zin, energie en plezier. En dát maakt ons gelukkig.

Werk jij vanuit je waarde? Laat het me hier onder of op Facebook weten!

Kijk je liever video’s? Check dan mijn YouTube kanaal voor waardevolle tekenvideo’s!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top