Ontdek wat je brein ontzettend graag wilt

brain.png

Stress en je brein

Ren je de hele dag van taak naar taak en voel je je vaak verplicht om een vervelende klus te klaren? Loop je vaak achter de feiten aan en ervaar je altijd tijd tekort? En snap jij niet hoe het komt dat sommige mensen veel meer dan jij doen en dat ze er nog plezier in hebben ook? Zie je dat dat ze rust en uitstralen en zichtbaar genieten? En denk jij vaak: 'Hoe kan dat toch, ik wil dat ook?!' Normaal ben ik geen voorstander van vergelijken. Er is echter wel een belangrijk verschil tussen mensen die veel te doen hebben en daar stress van hebben en mensen die misschien nog wel meer te doen hebben, maar daar géén stress van hebben. En dat heeft te maken met of jij je brein geeft wat het wil.

Een stuurloos brein

Stel je voor dat je in een onbekende stad loopt en je kent de weg niet. Je zoekt je rot, de spanning loopt op want de tijd tikt door en je wilde nog zoveel doen. Maar opeens zie je een bordje die jou doelgericht naar je bestemming leidt. Wat een opluchting! Je volgt de bordjes en kunt onderweg genieten van wat je ziet. Want je hebt er compleet vertrouwen in dat je dankzij de wegwijzer uitkomt waar je wilt zijn. De haast is weg, want je komt er toch wel.

Zo werkt het ook met onze hersenen. Als je een stuurloos brein hebt dan verlies je je zelf in een doolhof van gedachten en aan de veelheid van informatie die je brein binnen krijgt. Je gedachten schieten alle kanten op en je holt er wanhopig achter aan want er is geen richting. En zo ontstaat er stress. Als jij niet weet waar je heen wilt dan is je brein ook compleet stuurloos. En weet niet wat hij moet doen met al die informatie die binnenkomt.

Geef je brein richting

Je hersenen zijn dol op informatie. Daarom kijken we zo graag op de tijdlijn van Facebook omdat dit ons brein beloond wordt met nieuwe informatie. Dit triggert het beloningscentrum in ons brein en daarom voelen we ons (even) goed. Alleen op de lange termijn kan dit bijdragen aan teveel prikkels waardoor je brein overloaded raakt. Als je minder stress in je leven wilt dan is de allerbelangrijkste stap: geef je brein richting. Oftewel: weet wat je wilt! Als je weet wat je wilt, kun je doelen stellen.

Je brein is gék op doelen. Want dan kan het gericht informatie selecteren om je doel te bereiken. Een doel stellen geeft energie omdat het verbonden is met een waarde, aan een droom, of een passie. En het geeft je hersenen houvast en vooral: focus. Stel dat je 300 miljard bits informatie per seconde je brein binnen komt. Dan heeft je brein de dankbare taak om razendsnel die 4000 bits informatie te selecteren die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Dus als je je hersenen richting geeft door te weten wat je wilt, gaan je hersenen veel efficiënter werken.

Dit doet je brein als je focus hebt

Heb je ooit in je leven wel iets heel graag gewild? Stel dat je je huiskamer opnieuw wilt inrichten. Je ziet het helemaal voor je. Zo'n leuke VT Wonen woonkamer. Je kijkt dan vaker VT Wonen op tv. En je ziet dan ineens het bankstel van je ideale woonkamer in reclame blaadjes, of je komt op plekken waar je dezelfde sfeer voelt die jij ook in je nieuwe huiskamer wilt. Je komt in aanraking met mensen die ook zo'n woonkamer hebben en waardoor je geïnspireerd raakt. Kortom: vanaf dat moment zie je overal leuke bankstellen, behang, kleuren verf en vloerkleden die in jouw ideale woonkamer passen. Je brein helpt je met het focussen zodat je gerichte keuzes kunt maken uit de vele mogelijkheden. En je krijgt er mega veel energie van! En zo werkt het ook als je bijvoorbeeld fit wilt zijn, of een een nieuwe baan wilt.

Dit is wat je brein nodig heeft

Zo vermijd je stress

Je kunt stress eigenlijk maar op 1 manier vermijden. En dat is weten wat je waarden zijn, wat je wilt, wat je belangrijk vindt in het leven. Als je dat weet, dan kun je doelen stellen. En dan gaat je brein 'automatisch' de benodigde informatie selecteren die het nodig heeft om je doelen te bereiken. Dat geeft focus, houvast en rust. Er is niets zo onrustig als stuurloos ronddobberen in de zee van het leven. Je brein vindt het heerlijk om zich vast te bijten in die doelen. Dat geeft energie.

Dus als je nu weer mensen ziet die het druk hebben maar toch zichtbaar genieten, dan weet je hoe dat komt. Zij hebben focus en weten wat ze willen en gaan ervoor. Hun brein heeft de richting en de focus die het zo ontzettend graag wil.

Geef jij je brein focus en richting?

Wil je meer van dit soort video's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

3 gedachten over “Ontdek wat je brein ontzettend graag wilt”

  1. Ik vond de video over het doel stellen en focus zeer interessant. Bedankt. Ik vraag me wel af hoe je dat dan doet? Want soms kan een droomjob zo onbereikbaar lijken! Vb ik kom uit een secretariaatsjob en heb een burnout gehad of ja heb ik weer een downmomentje. Ben een totaal andere job gaan doen en blijkt fysiek te zwaar. Ook ben ik met een opleiding bezig die wel interessant is maar toch niet helemaal dat. Wou die opl omdat die me naar een nieuwe job zou leiden. Maar nu weet ik weer niet wat die droomjob zou zijn? Dus alle tips zijn welkom. Bedankt van een Naamgenootje, Sandra

    1. Hoi Sandra, soms is het ook zoeken en uitproberen. Het was bij mij ook een langere zoektocht die me niet in 1x is gelukt…Dus houd vol. Soms heb je ook weer ervaring nodig om nieuwe keuzes te maken op basis van die ervaring. Is het niet wat je ervan verwacht? Kijk dan ook eens of je je doelen/verwachtingen niet te hoog stelt…Want wat is een droomjob? Wat is je definitie daarvan? Uiteindelijk is het belangrijk dat jouw werk aansluit bij je waarden. Mocht je nog vragen hebben, mail me gerust! Groetjes, Sandra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven