Deze explosieve manier helpt je anders om te gaan met angst

Twintig jaar verslaafd

Ik zie in mijn praktijk soms vrouwen van achter in de vijftig die 10 tot 20 jaar angstremmers of antidepressiva hebben geslikt. De aanleiding was meestal overspannenheid, angsten of een erge levensgebeurtenis.  De huisarts gaf ze medicatie en zodoende konden ze hun gezin draaiende houden. Maar voor je het weet ben je ineens 10 of 20 jaar verder. En zit je nog steeds aan de pillen. Want die zijn natuurlijk verslavend.

Deze vrouwen komen bij mij als de kinderen allang het huis uit zijn. Ze zijn dan nog verslaafd aan die pillen maar willen er van af. De drukte van het gezin is immers weg. Sommige zijn al aan het afbouwen en ervaren ineens weer hun angsten die ze altijd met de medicatie hebben onderdrukt. Dat doet me denken aan iets wat er kan gebeuren als er ergens brand is.

Een enorme explosie

Ken je die film: Backdraft? In de film gaat het over een verschijnsel wat voorkomt als er een brand woedt. Een huis staat in de brand. In het huis is één kamer waarvan de deur dicht is. In die kamer is het bloedheet en hangen gevaarlijke gassen. Er is geen zuurstof, daarom staat die kamer nog niet in de fik. Op het moment dat je de deur opentrekt, komt er zuurstof bij de hete gassen en ontstaat er een enorme explosie.

Hun angst is net als die kamer zonder zuurstof. Ze hebben dat gedeelte jaren onderdrukt, weggestopt. Geen zuurstof gegeven. Totdat ze stoppen met medicatie. Dan komt er ineens weer zuurstof bij de angst en ontploft de boel. De angsten zijn terug. En waarom zijn ze terug? Omdat ze nooit geleerd hebben om met hun angsten om te gaan.

Zet open die deur

Het kan ook zijn dat je onverwerkte pijn of gebeurtenissen uit het verleden wegstopt. Je ontkent en gaat gewoon door. Totdat je zo moe bent dat je niet meer verder kan. Er komt zuurstof bij die kamer die je altijd dicht wilde houden. De boel komt tot ontploffing. Je beseft je ineens: ik ben ontzettend moe en kan zo niet verder. Het is tijd om het anders te doen. De manier van omgaan, dus het ontkennen en doorgaan, helpt niet meer. Sterker nog het heeft je gesloopt.

Er zit maar 1 ding op. Alles wat je ontkent, vermijdt of niet in je leven wilt, gaan accepteren als onderdeel van je leven. Dat kost uiteindelijk minder moeite dan uit alle macht ontkennen, verdoven of vermijden. Oftewel niet die deur uit dicht willen houden, maar wagenwijd openzetten. Zodat er zuurstof bij kan. Bekijk hieronder de video met mijn uitleg.

Wil je weten hoe je met acceptatie aan de slag kan? In mijn webinars leg ik je dit uit. Je kunt je hier gratis aanmelden.

Welke gedeelte van jou heb jij al jaren geen zuurstof gegeven?

Meer van dit soort video’s? Abonneer je op mijn YouTube kanaal of volg mijn Facebook pagina.

1 reactie op “Deze explosieve manier helpt je anders om te gaan met angst”

  1. Nelly pico

    Ik slik inderdaad 3 oxzazepam voor het slapen die niet meer werken al 20 jaar en een antideprasieva voor angsten. Daar wil ik ook van af. Maar ik wil eerst van mn chronische rugpijn af. Daarna wil ik gaan afbouwen. Dus ik ben nog even bezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top