Hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van een probleem of situatie

pexels-photo-313690.jpeg

Die o zo bekende slachtoffer-rol

Misschien ken jij wel iemand die zich altijd als het slachtoffer van een probleem opstelt? Of misschien vind je dat je zelf wel het slachtoffer bent van een lastige situatie? Wellicht staat je baan op de tocht vanwege een reorganisatie. Het kan ook zijn dat je weinig geld hebt en moeite hebt om rond te komen. Niet leuk natuurlijk. Maar er is gelukkig een manier om uit die slachtoffer rol te stappen. Hoe lastig dat soms ook lijkt.

Doordraaien doe je zo

Stel: je hebt hoge werkdruk en krijg de opdrachten van die dag niet af. Er gaat een belletje rinkelen. Dit heb je eerder meegemaakt. Je schiet automatisch in de stress. Heel vervelend die werkdruk en dat personeelstekort. Maar jij kunt er niks aan doen.

Je verzet je ertegen. Je wilt dit niet, maar je hebt voor je gevoel geen andere keuze dan keihard doorwerken om alles af te krijgen. Want je hebt nu eenmaal geleerd om niet te zeuren en door te zetten. Dat is je automatische gedrag.

Als je je niet bewust bent van deze automatische reacties en gedrag, dan blijf je in de cirkel doordraaien. Je voelt je dan slachtoffer van die hoge werkdruk. Misschien denk je wel: 'Zo kan ik toch niet werken, wat waardeloos geregeld hier'. Je voelt je boos, machteloos en teleurgesteld. Wees je er dan van bewust dat je dan in problemen denkt. En dat dit je niet verder helpt.

Neem je verantwoordelijkheid

Wat je beter kunt doen is denken in mogelijkheden. De eerste en belangrijkste stap om uit je slachtoffer rol te stappen is accepteren van het probleem of situatie.

Je bekijkt vervolgens de situatie zoals deze nu is: 'Wat is er NU aan de hand?'.  De werkdruk is hoog en je rent je rot. Een belangrijke gedachte die je je zelf kunt aanleren is: 'Ik hoef hier niet mee door te gaan. Ik kan zelf invloed uitoefenen en verantwoordelijkheid nemen'. Je stuurt je gedachten dan richting het nadenken over kansen en mogelijkheden.

Je kunt dit als een kans zien. Een kans om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Als een mogelijkheid om anders te doen wat beter is voor jezelf. En je maakt keuzes en onderneemt actie. Je kiest bijvoorbeeld om nee te zeggen tegen een taak. Of je legt de taak terug bij een ander. Of je vraagt advies bij een ander.

Dit kunnen kleine of grote stappen zijn. Dat maakt niet uit. Als je maar denkt in mogelijkheden en kansen.

Je hebt zelf de leiding

Er zullen altijd storende situaties of problemen in je leven voorbij komen. Accepteer dit en vecht er niet tegen. Het is er. En als het je lukt om in mogelijkheden te denken, dan hoef je geen slachtoffer te worden van de situatie.

Bekijk hieronder de video en loop voor jezelf de stappen eens door. Wat is je conclusie?

Meer video's of tips? Volg mijn YouTube kanaal en Facebook pagina!

Over de auteur

6 gedachten over “Hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van een probleem of situatie”

  1. Mooi uitgelegd ! Dank voor de heldere en helpende visualisatie ter ondersteuning ?
    Ik had zelf voor een groene stift gekozen om de helpende opties te onderscheiden van de oude niet helpende patronen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven