Deze energieslurpende strategie kun je beter laten

Deze strategie kost enorm veel energie

Gebruik jij vaak dezelfde strategie? Heb jij bijvoorbeeld al minstens 100 keer tegen je partner gezegd dat hij zich minder druk moet maken over wat er op het nieuws en in de politiek gebeurd? En helpt dat niet? Zit hij zich toch elke keer druk te maken als het nieuws op is? En vind jij dat ronduit vermoeiend?

Dan kun je ervoor kiezen om het nóg 100 keer of 200 keer tegen hem te zeggen en hopen dat het kwartje dan wél een keer valt. Maar als het na 100 keer niet helpt, zal het na 200 keer ook niet helpen. Zodra hij Mark Rutte in beeld ziet, zit hij zich weer kwaad te maken. En ondertussen heb jij 200 keer je energie verspild aan iets wat hetzelfde resultaat oplevert. Superzonde.

Als iets niet lukt zijn we geneigd om meer energie te steken in dezelfde strategie. We gaan dan bijvoorbeeld harder praten of nóg duidelijker je argumenten toelichten of het dus nóg vaker uitleggen.

Deze energieslurpende strategie kun je beter laten

Of misschien heb je wel een vriendin die elke keer met hetzelfde verhaal over haar ex-man komt. Je hebt al heel vaak 2 uur lang begripvol gereageerd en advies gegeven. Maar tóch komt ze weer met hetzelfde verhaal. En je blijft maar begripvol zijn en adviezen verzinnen. Het verandert echter niets. Ze blijft in haar ellende hangen. En jij blijft uitgeput achter.

Deze strategie kun je beter inzetten

Om te voorkomen dat je energie aan alle kanten weglekt kun je beter de volgende vuistregel hanteren. Als jouw reactie of gedrag na 3 tot 6 keer niet het beoogde resultaat heeft, dan kun je beter besluiten iets compleet anders te doen. En niet méér van hetzelfde doen!

Verzin dan iets wat 180 graden de andere kant op is. Dus als je normaal boos reageert dan is 180 graden de andere kant op bijvoorbeeld: negeren. Of in plaats van weer 2 uur naar je vriendin te luisteren zeg je aan het begin van het gesprek: ‘Je weet mijn standpunt of mijn advies. We hebben dit vorige week 2 uur besproken. Zullen we het vandaag over iets anders hebben?’

In deze video geef ik nog een gouden tip om compleet anders te reageren.

[video_player type=”youtube” style=”1″ dimensions=”560×315″ width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ ipad_color=”black”]aHR0cHM6Ly95b3V0dS5iZS9ZaHc0cWV0VmwtUQ==[/video_player]

Als je iets compleet anders doet voorkom je dat je té vaak de energie slurpende strategie, van herhalen zonder resultaat, inzet. En soms is het nodig dat je daarbij ingesleten gedachtepatronen doorbreekt. Je hoeft niet altijd begripvol te luisteren tot in de lengte van dagen naar andermans problemen. Je mag ook kiezen voor jezelf en voor een gesprek wat jou energie geeft in plaats van energie kost.

In de video hieronder geef ik nog een aantal andere voorbeelden.

Wil je meer video’s en waardevolle tips? Volg en like me dan op Facebook en YouTube!

Herken jij deze energie slurpende strategie?

2 reacties op “Deze energieslurpende strategie kun je beter laten”

  1. Hej Sandra, ik had me na een overlijden van een betekenisvolle vrouw en afscheid uitgeschreven omdat alles deels ervoor ook koud eenzaam hard en uitputtend werd. Jawel dichtbij de burnout en dan ga je enerzijds werken aan brandjes blussen van jezelf, nogmaals werken aan verandering, afblokken van de energievreters. Het moeilijke is waar ik met mijn hart voor koos mantelzorg en nu erbij vrijwilligerswerk in het zorghuis de energievreters hierin een serieuze wake up zijn in wat je zei struikelblokken in terug hetzelfde. Ergens ben ik er verder mee in de zin dat ik mijn weg erna en daarmee bedoel ik na corona en misschien meer speling bij mijn zorgtaak terug wil en zeker ga waar mijn passie ligt; figuurtheater, maken samen met diem ensen waar ik een thuisje heb….Intussen heb ik een voldoening in de zorg maar ook de belasting van factoren die ik liever mijdt en daar kom ik bij jouw podcast en tips en besef ik dat ik in plaats van mij af te sluiten nu wil openstaan om de verandering die ik wel voel nog steeds laat overbluffen met tips en andere hulpmiddelen.
    groetjes
    Ann Vervoort

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top