Deze 5 krachtige eigenschappen kunnen bijdragen aan een burn-out

‘Ik ben burn-out’

Ben jij iemand die burn-out is geraakt en van wie niemand dat had verwacht? Omdat jij altijd zo’n krachtig persoon bent? Er zijn een aantal krachtige eigenschappen die kunnen doorslaan naar valkuilen. Waardoor je burn-out kunt raken.

5 krachtige eigenschappen

Kracht #1: Je bent loyaal. Je zet je altijd voor 100% in op je werk. Je bent uitermate betrokken bij wat er op het werk of in de familie gebeurt. Ze zijn op het werk daarom echt blij met jou.

Deze kracht kan doorslaan in een valkuil. Als je altijd loyaal bent kun je ook hoge eisen aan jezelf en je omgeving stellen. Je verwacht die zelfde loyaliteit van anderen. En als dat niet gebeurt, loop je vast. Want jij vindt wel dat die zaken moeten gebeuren. Hierdoor kun je zaken op het werk maar moeilijk loslaten en zul je wellicht in je vrije tijd ook nog werken.

Kracht #2: Je bent sociaal en behulpzaam. Je staat altijd klaar voor de ander, je vindt het belangrijk dat anderen het ook naar hun zin hebben. Of dit nu op het werk is of thuis. Je zorgt en loopt altijd eerst voor de ander.

De valkuil is om een pleaser te worden. Als je altijd de behoefte van de ander op de eerste plaats zet, dan cijfer je je eigen behoeften weg. Het kan zijn dat je last hebt van schuldgevoel als je nee zegt of je bent bang voor negatieve reacties als je eens voor jezelf kiest. Dat maakt het moeilijk om voor jezelf te kiezen en dus blijf je pleasen.

Kracht #3: Je bent een super zelfstandige werker. Niemand heeft omkijken naar jou want het het komt allemaal in orde. Je neemt initiatieven om problemen op te lossen en zorgt dat alles op tijd af is..

De valkuil is dat je je té verantwoordelijk kunt voelen voor wat er op je werk gebeurt. Voor je het weet neem je verantwoordelijkheden van anderen over. Totdat je over je oren in de taken zit en alles niet meer rond krijgt. Je vindt het daarbij moeilijk om taken terug te leggen of uit handen te geven omdat je bang bent dat het niet goed gebeurt. Of gewoon omdat jij dat toch altijd doet en je je niet kwetsbaar wilt opstellen. Want hulp vragen vind jij iets voor watjes.

Kracht #4: Je bent hooggevoelig. Je kan je supergoed inleven in de ander. Voelt precies aan wat een ander nodig heeft. Je kan goed luisteren en meedenken in problemen van anderen.

De valkuil is dat je téveel meegaat in het gevoel van de ander. Dat je je verantwoordelijk voelt voor het gevoel van de ander. En voor je het weet ben je alleen maar bezig om ervoor te zorgen dat de ander zich goed voelt. Daarmee ga je voorbij aan wat je zelf nodig hebt, met alle gevolgen van dien.

Kracht #5: Je hebt een winnaarsmentaliteit. Je stopt niet voordat je je einddoel bereikt hebt. Ergens compleet voor gaan, het beste zijn en het hoogste eindigen vind jij belangrijk. Je daagt jezelf constant uit om verder te gaan en vooral niet op te geven. Als jij een spel speelt dan wil je winnen.

De valkuil is dat je te perfectionistisch bent. Je stelt dan hoge eisen aan jezelf en bent maar zelden tevreden. Falen is geen optie en dat kost veel energie. Bovendien vind je het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Want jij doet alles zelf. En je doet het goed. Laten zien dat iets niet lukt past niet in jouw straatje. Hierdoor ga je door en kan het je uiteindelijk teveel worden.

Zorg voor jezelf

Herken jij deze krachten en deze valkuilen? Wees dan alert signalen zoals vermoeidheid, somberheid, kribbig zijn en geef op tijd je  grenzen aan op je werk of in contacten, vóórdat je in je valkuilen stapt.

Meer van deze video’s en tips? Like en volg mijn Facebook pagina of Youtube kanaal!

Wie herkent deze 5 eigenschappen? Laat het me hieronder weten!

8 reacties op “Deze 5 krachtige eigenschappen kunnen bijdragen aan een burn-out”

 1. Betty Coussens

  Hartelijk dank voor deze super waardevolle mail. Voor mij zijn deze krachtige eigenschappen wel degelijk mijn valkuil geworden. Ik ben in een burnout beland, ben bij mijn werkgever nog gaan re-integreren maar toen bleek mijn functie weg gereorganiseerd waardoor ik weer ziek ben geworden. Nadat ik mij na 4 maanden ook weer ziek heb gemeld, ben ik door mijn werkgever ook nog op een smerige manier vanuit ziekte ontslagen. Ik werk momenteel niet (ik kan mij dat gelukkig permitteren) maar de hele situatie was een zware klap voor mij. Ik wil nu graag iets met mijn ervaring doen en volg een opleiding tot life coach en binnenkort ook een opleiding tot burn-out coach. Ik realiseer mij echter ook dat ik nog werk aan mezelf heb. Het komt uiteindelijk wel weer helemaal goed met mij.

  1. Hoi Betty, dat is inderdaad een klap zeg en mag dat zomaar? Je ontslaan als je ziek bent? Hoe dan ook, je komt er sterker uit zo te horen en daar gaat het om! Groetjes, Sandra

  2. Wow, wat een herkenning in vooral de 1e 4. Dan denk je dat je de enige bent, heel fijn om te lezen dat het wel herkent wordt. Ga er mee bezig via jou Bedankt

 2. Hoi Sandra
  Wat een super goeie mail. Ik heb alle eigenschappen die hierin beschreven staan en ben ook af en toe in de valkuilen beland maar kan nu ook goed zien hoeveel ik hierin al gegroeid ben en ik kan nog verder groeien.!!! Dank je wel voor het delen van deze informatie ❤️

 3. Hallo Sandra,
  “Jippie” ik scoor op alle 5 sterke eigenschappen, het was dus niet zo raar dat ik na een bijna 3 jaar slepende organisatie en verplichte overplaatsing het bijltje over mij heen kreeg.
  Gelukkig gaat het nu, na ruim een jaar last te hebben gehad van een burnout, een stuk beter met mij.
  Hoewel ik echt nog wel werk heb om weer sterker , zekerder en., dit mede doordat ik me niet echt senang voel met mijn mede collega’s, ben ik me bewust van de gevaren opnieuw last te krijgen van een burnout…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top