Dit heb je absoluut nodig om je beter te voelen

Voel jij je net zoals Petra?

Stel: Petra heeft het druk op haar werk. Ze heeft veel opdrachten die ze die dag niet afkrijgt. Ze raakt daardoor enorm gestrest want ze moet die opdrachten afkrijgen die dag. Daarbij heeft ze last van een negatieve collega die kortaf reageert. Als ze thuis komt is ze uitgeput en geeft ze de drukte op haar werk de schuld van haar vermoeidheid en haar slechte humeur komt doordat die collega zo rot tegen haar deed. Ze voelt zich eerder slechter dan beter.

Als iemand wat er op het werk allemaal gebeurt de schuld geeft van zijn of haar gevoel, dan noemen we dat in de psychologie: externe locus of control. Dat is een hele logische term want eigenlijk leg je daarmee de controle over je gevoel buiten je zelf. Het komt altijd door iets anders. En zo kun je aan de gang blijven want sommige dingen gaan niet veranderen.

Je kunt beter als Marianne denken

Stel: Marianne zit precies op hetzelfde werk als Petra en heeft ook hoge werkdruk en vervelende collega’s. Maar zij weet: als ik me beter wil voelen, dan is het zaak dat ik zorg dat ik anders ga denken en anders omga met die werkdruk en die collega’s. Marianne snapt dus dat het vermogen om zich beter te voelen bij haar zelf ligt door anders te denken en te doen. Ze kan bijvoorbeeld nee zeggen tegen klussen op haar werk of ze kan die collega negeren of zeggen wat ze denkt. Dan gaat zij zich beter voelen en heeft ze het dus zelf in hand. Dat noemen we een interne locus of control. Marianne weet dus dat de controle over haar gevoel bij haar zelf ligt.

Met een interne locus of control heb je veel meer kans van slagen om je beter te voelen. Jij kunt er beter zelf iets aan doen om je beter te voelen. Verwacht niet dat een ander oplossingen voor jou bedenkt om je te ontlasten.

Welke locus heb jij? Laat het me hieronder weten!

Check hier onder mijn video.

Meer van deze video’s? Abonneer je op mijn YouTube kanaal of volg mijn Facebook pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top