Ontdek de nummer 1 oorzaak die je ervan weerhoudt om te veranderen

IMG_20170301_085935143.jpg

Er valt niets te veranderen want...

Als je wilt veranderen is het belangrijk je bewust te zijn van een hele belangrijke oorzaak. Die oorzaak zorgt ervoor dat je niet gaat veranderen. Katten zijn net als mensen erg verschillend. Het verbaast me elke keer weer hoe zelfverzekerd Siep is. Onze vorige kat, Vispoes, was bang van heel veel dingen. Vuurwerk, onweer, krakende plastic zakken, onverwachte bewegingen. Maar Siep boeit het allemaal voor geen meter. Hij slaapt of gewoon lekker verder, of gaat onverstoorbaar door met z'n kruis wassen.

En ook bij katten heeft dat, net als bij ons, te maken met hoe we zijn opgegroeid. Wat onze ervaringen zijn. De meeste zorgmedewerkers die ik coach en angstig zijn, zeggen vaak in het begin: 'Maar ik ben nu eenmaal zo'. Of hoe vaak hoor je niet iemand zeggen: 'Dat is nu eenmaal het aard van het beestje'. Als verantwoording voor het feit dat ze zelfs onderbroeken en zakdoeken strijken.

Nou nee hoor. Laat ik je meteen uit die droom helpen. Zodra je zegt: 'Ik ben nu eenmaal zo', dan gebeurt er iets.

Excuus om niet te veranderen

Je zet jezelf vast! Met dergelijke uitspraken heb je dus een excuus in handen om niet te veranderen. Want ja, je bent toch eenmaal zo? Als baby hebben we in aanleg een aantal persoonlijkheidskenmerken. Die zijn aangeboren. We zijn bijvoorbeeld introvert of extravert. Of we staan open voor nieuwe ervaringen of minder open voor nieuwe ervaringen. Dat zie je al aan peuters. Sommige peuters springen meteen in de groep en anderen kijken eerst een poosje op afstand de kat uit de boom.  Maar als een peuter op een speelgoed strijkplankje (geen echte) onderbroeken gaat strijken, dan doet die peuter dat omdat zij dat iemand heeft zien doen. Dat is aangeleerd gedrag.

Wat je gelooft wordt waarheid

Kortom: alles wat je over jezelf gelooft is waarheid, zolang je jezelf identificeert met overtuigingen als: 'Ik ben nu eenmaal niet goed genoeg', 'Ik ben nu eenmaal een angstig persoon' of 'Ik ben nu eenmaal netjes'. Je denkt dat je die persoon bent en daarom gedraag je je er naar. En daardoor voel je je inderdaad angstig, niet goed genoeg etc.  Het is belangrijk om verschil te zien tussen je gedrag en wie je werkelijk bent. Je bent niet onzeker, je gedraagt je onzeker. Je bent niet angstig, je gedraagt je alleen angstig. En je bent geen controlefreak, je doet er alleen alles aan om de controle te behouden. Ik ben geen psycholoog. Ik wérk als psycholoog. Zie je het verschil? Zolang je jezelf identificeert met datgene waar je last van hebt, wordt het moeilijk om angst, onzekerheid, controlfreakerigheid, los te laten.

Zelfs honden kunnen veranderen

Als katten of honden angstig zijn is het mogelijk ze nieuw gedrag aan te leren. Kijk maar eens naar Cesar Millan (The Dog Whisperer op National Geographic). Hij rehabiliteert angstige honden tot sociale honden. Honden die slecht behandeld zijn door vorige eigenaren. Door hun hersenen als het ware te 'resetten'. Hij laat ze nieuwe dingen ervaren die ze nog niet eerder hebben ervaren. Zoals het meedoen in een roedel honden, om ze te laten ervaren hoe het is om hond te zijn. Of hij neemt ze mee naar drukke sociale situaties. Zodat ze ervaren dat een situatie met mensen ook kan betekenen dat er niets gebeurt. En deze nieuwe ervaringen slaan de honden op in hun brein. Waardoor ze zich anders gaan gedragen. Socialer en minder angstig.

In 5 stappen veranderen

Dus als een hond het kan, dan kan jij het ook! Het goede nieuws is dat we aangeleerd gedrag ook weer kunnen afleren. Tijd dus om deze 'monsterlijke' gedachten over jezelf aan te pakken. Hoe kun je dat doen?

Stap #1: Begin eens met het benoemen van jouw overtuigingen en ideeën waarmee je jezelf vastzet. Wat roep jij vaak over jezelf? Wat denk je vaak over jezelf?

Stap#2: Misschien groeide je op in een onveilige omgeving en was het als kind voor je van levensbelang om alles en iedereen in de gaten te houden. Nu is dat niet meer zo, maar je doet het nog steeds, ook al is dit gedrag niet meer nodig. Besef dat gedrag, emoties en overtuigingen in het verleden zijn ontstaan toen nuttig waren. Die taak is nu klaar en vaak niet meer nodig.

Stap#3: Je bént niet goed genoeg. Je voelt en gedraagt je alleen maar zo.

Stap#4: Door te beseffen dat je je gedrag niet bént kun je beter accepteren dat het zo is. En je er niet meer tegen verzetten. Wil je precies weten wat er nog meer voor nodig is om negatieve gedachten en gevoelens te accepteren. Lees dan hier verder.

Stap#5: Benoem hoe je je wél wilt gedragen.

Stap#6: Ga nieuw gedrag uitproberen.

Loslaten

Het is dus belangrijk om je oude identiteit los te laten. En makkelijk is dat niet. Ons brein moet ook gereset worden. Het is gewend al heeeel lang zo te functioneren en te denken. Maar net als de honden van Cesar Millan zit er maar 1 ding op: je blootstellen aan nieuwe ervaringen en je nieuwe gedrag, zoals je je wilt voelen en gedragen, gaan uitvoeren. Op die manier kun je je oude gedragingen los laten en komt er beweging in je leven.

Herken jij dat? Met welke overtuigingen zet jij jezelf 'vast'? Of misschien heb je al stappen gemaakt in het anders gedragen en je anders voelen? Heb je al nieuwe ervaringen opgedaan? Deel ze hieronder!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het op Facebook.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

8 gedachten over “Ontdek de nummer 1 oorzaak die je ervan weerhoudt om te veranderen”

  1. Je zet me (flink) aan het denken. Ik laat het eens bezinken en ga dan nog eens kijken. Ik heb al stappen ondernomen, maar dat was noodgedwongen. Ook moeilijk, maar toch anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven