Ontdek in 5 stappen hoe je met terugval kunt omgaan

Anders omgaan met terugval

We willen allemaal supergraag terugval voorkomen. Ons weer slecht voelen zien we echt niet zitten. We zijn soms zo gefocused op ons goed te willen voelen dat we 1 ding compleet vergeten. Bij deze 5 stappen om anders om te gaan met terugval.

Stap#1: Blij zijn met terugval

Denk eens terug aan toen je op school zat. Heb je toen leren lezen en schrijven zonder fouten te maken? Nee. Sterker nog: juist door die fouten te maken heb je geleerd om te lezen en schrijven. En nu vinden we dat ineens geen fouten meer mogen maken?

Als je erop gebrandt bent om terugval te voorkomen, realiseer je dan eerst dit. Je hebt terugval nodig! Fouten maken is belangrijk. Om ervan te leren. Zodat je je realiseert: Hee? Dit kan ik voortaan beter anders doen. Wees dus blij met terugval.

Stap#2: Signalen van terugval

Realiseer je vervolgens wat jouw signalen van terugval zijn. Word je dan weer kortaf tegen anderen? Ga je slechter slapen? Merk je op dat je vaker en langer piekert? Of misschien heb je wel weer een gejaagd gevoel. Of merk je dat je vaker hoofdpijn hebt. Het kan vaak in kleine dingen zitten. Zoals: toch nog even die vaatwasser uitgeruimd willen hebben en dat niet kunnen loslaten. Ergens blijven zitten terwijl je al moe bent.

Stiekem over je grenzen heengaan is een signaal van terugval. Schrijf eens op wat voor jou die signalen zijn. En heel belangrijk: identificeer vervolgens welke stress factor jouw (ongemerkt) in z’n greep heeft. Kijk of je hier invloed op kan hebben. Zo niet? Dan loslaten!

Stap #3: Bedenk hoe je het anders kan doen

Zorg dat je de beschikking hebt over een toolkit. Waarschijnlijk heb je al hulp gehad als je dit leest. Anders zou je dit niet lezen. Schrijf bij elk signaal op welke tool hiervoor nodig is om het anders te doen. Stel dat jouw signaal meer piekeren is, dan gebruik je de tool afstand nemen van je gedachten. Of mindfulness oefeningen om weer meer in het hier en nu te zijn.  Of als je lichamelijk vermoeid bent, dan kan een tool zijn: meer rust momenten plannen of vaker nee zeggen tegen activiteiten die je energie kosten.

Stap#4: Maak er iets creatiefs van

En om het leuk te maken om hiermee bezig te zijn, kun je een creatief terugval plan maken. Teken, knip of plak wat voor jou goed visualiseert hoe je het anders kan doen. Een foto van je hoofd met daarom heen wolkjes met piekergedachten bijvoorbeeld. Zodat je je realiseert dat het maar gedachten zijn. 1 van de 50.000 gedachten die je op een dag hebt. Of een foto van een omgeving waarin het je lukte om in het hier en nu te zijn. Als reminder hoe dat voelde.

Stap #5: Kom in ACTie!

En last but not least: ga je plan ook echt uitvoeren. Laat je niet ontmoedigen door terugval maar juich terugval toe. En zie het als een KANS. Een kans om verder te groeien en nog meer focus te hebben op goed voor jezelf zorgen. Want als je in beperkingen en teleurstellingen denkt, sta je al 1-0 achter. Ga ervoor!

Deel hieronder jouw verhaal. Zodat we van elkaar kunnen leren.

Check mijn Facebook pagina voor meer tips. Kijk je liever video’s? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Terugval voorkomen doe je zo

10 reacties op “Ontdek in 5 stappen hoe je met terugval kunt omgaan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top