Deze belangrijkste Corona-maatregel vergeet het RIVM te melden

Corona moe? dit kost je mega veel energie

Corona maatregelen

Corona. We kunnen er niet om heen. Maar ik, als psycholoog, heb de aanpak van de regering over de besluitvorming over het Corona virus met lede ogen aangezien.

Als de regering psychologen en gedragsdeskundigen hadden geraadpleegd in het weekend voordat Rutte op tv kwam, dan had de boodschap en de gevolgen daarvan heel anders kunnen zijn.

Want, wij psychologen, hadden kunnen voorspellen dat er paniek zou uitbreken en mensen als een gek zouden gaan hamsteren.

De oorzaak van de corona paniek

Waarom? Het is heel simpel. Als mensen de boodschap krijgen dat hun leven in gevaar is en er voorlopig geen medicijn of vaccinatie is, dan gaat ons oerbrein dat is ingesteld om te overleven ineens overuren draaien.

Mensen zijn dan nog maar ingesteld op 1 ding: overleven. En dus: hamsteren. Mensen kunnen dan niet meer rationeel nadenken en relativeren en zijn vooral bezig hun eigen hachje te redden. Terwijl Rutte dan juist tegenstrijdig oproept: ‘Help elkaar!’.

'NIET hamsteren' roepen werkt niet

En vervolgens roept de regering: ‘NIET hamsteren! Dat is NIET nodig!’ Weer zo’n tegenstrijdig bericht. Want als je mensen oproept iets NIET te doen, dan gaan ze het JUIST doen.

Als je tegen iemand zegt: ‘NIET achterom kijken want daar staat die en die’…Wat doe je dan? Juist: dan kijk je in een reflex direct over je schouder achterom.

Zoals ik in de Eye Opener Challenge uitleg lukt twee minuten NIET aan een roze olifant denken ook niet. Onze hersenen reageren dus averechts op het woordje NIET. Dus zeggen: ‘NIET bang zijn’ helpt ook niet. Daarvoor is het nu te laat. Het maakt ’t alleen maar erger.

Corona leed voorkomen

Rutte had beter kunnen zeggen dat er een virus is wat een klein en kwetsbaar percentage van de bevolking serieus treft en waarvan het grootste gedeelte van de bevolking alleen milde klachten zal ervaren en van zal herstellen. En dit onderbouwen met grote getallen van mensen die herstellen en dat als leidraad de wereld in slingeren.

Maar dat gebeurt niet in de media. Hier worden vooral alle doden en het leed vermeld.

Het bijhouden van de Corona doden verergert onrust in je hoofd en dus zal de paniek ongemerkt groeien. Er is 1 belangrijke tip die de regering vergeet te vermelden om het paniekerige oerbrein van mensen tot rust te brengen. Namelijk: Stop met het kijken naar het nieuws!

Je kunt het leed van Corona toch niet oplossen. Vanuit de oer-tijd kunnen we maximaal het wel en wee van 100 mensen om ons heen verdragen. Laat dus staan de hele wereld.

Focus hierop

Focus je op structuur in je leven, beweging, wandelen, zingen, dansen en alles wat je in leven waardevol vindt en waar je energie uithaalt. Voorkom dat je stress niveau wordt verhoogd door het bijhouden van de negatieve statistieken van de media. Dat is het beste wat je nu voor jezelf kunt doen om rust in je hoofd te creëren en de kalmte te bewaren.

Meer tegendraadse tips om te dealen met Corona? Luister dan mijn podcast. Klik hier.

Of bekijk mijn video's op Facebook of Youtube.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven