Doorslaan in niks moeten

slachtoffer of niet doorslaan in niks moeten

Niks moet

Niks moet. Voor sommigen mensen wezenloos moeilijk. Als je veel van jezelf moet en je loopt er door vast, download dan hier de gratis 'Ik moet niks' toolkit.  Hiermee verlos je jezelf in 1 klap van al dat moeten door 1 slimme bewezen strategie die je direct dagelijks toe kunt passen.

Je kunt niks moeten ook anders interpreteren en doorslaan in niks moeten. Als excuus om letterlijk niets te doen. Niks aan te pakken.

In mijn werk zijn er 2 ‘soorten’ mensen: onderbelasters en overbelasters. De overbelasters zie ik het meest. Zij rennen het hardst en branden dus sneller op.

De onderbelasters zie ik minder. Logisch ook want zij rennen zichzelf niet voorbij. Klinkt goed, zou je zeggen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt jezelf ook téveel onderbelasten.

Hoe ziet dat er uit? Je blijft dan bij voorkeur veel thuis. Je onderneemt weinig. En omdat je weinig doet, hoef je ook niet vroeg je bed uit. Je ligt dus lang in bed.

En vervolgens heb je geen zin meer überhaupt iets aan te pakken want de dag is half voorbij en je voelt je misschien wel moe of lusteloos van het vele slapen. Dus doe je niks. Het doorslaan in niks moeten wordt een vicieuze cirkel.

Een leven van vermijding

Misschien heb je wel pijn en zit je in de pijn vermijdingscirkel. Als je pijn hebt in je lijft en je bent bang dat het erger wordt als je gaat bewegen, dan neem je teveel ‘rust’. En rust roest wisten ze vroeger al. Je pijn kan erger worden door inactiviteit, daardoor doe je nóg minder. Weer die cirkel.

Het kan ook ‘mentale pijn’ zijn die er van weer houdt iets te doen. Angst voor reacties van anderen, angst om het niet goed te doen. Een laag zelfbeeld waardoor je jezelf niet waardevol vindt voor anderen of de maatschappij.

Daardoor voel je je ook niet geroepen om iets te betekenen voor een ander. En dus doe je geen nuttige dingen waar je je goed over zou kunnen voelen. En wat gebeurt er vervolgens? Je eigen negatieve zelfbeeld wordt bevestigd: ‘Ik ben niet van waarde, ik ben niet nuttig en voel me minder dan anderen die wél dingen voor elkaar krijgen’.

Je leeft dan geen waardevol leven. Maar je leeft een leven van vermijding. Vermijding van alles wat je niet wilt voelen of ervaren. En dat geeft op de korte termijn een gevoel van veiligheid en controle. Maar op de lange termijn voel je je slechter, somberder en depressiever.

Cirkel van doorslaan in niks moeten doorbreken

Er zit dus maar 1 ding op: de cirkel doorbreken. En dat is vaak niet makkelijk. Mensen gaan vaak pas veranderen als er iets ergs gebeurt. Bijvoorbeeld: als een partner het zat is en vertrekt.
Maar ook iets ergs kan het onderbelasten juist triggeren. Bijvoorbeeld: ontslag of vertrek van een partner.

Hoe dan ook: als jij in die vicieuze cirkel zit van onderbelasten, vraag jezelf dan eens af: ‘Hoe wil je, als je straks 100 jaar bent, terug kijken op deze periode?’. Wil je er dan uitgekomen zijn en wil je kunnen zeggen: ik heb een waardevol leven geleid? Of wil je nog steeds doorslaan in niks moeten?

Een leven waarin ik uit mijn dal ben geklommen en nog genoten heb van alles wat het leven te bieden heeft? Liefde, natuur, mooie plekken bezoeken, leuke hobby waarmee je mooie dingen creëerde of iets betekent heb voor een ander?

NU is het moment

Dan is NU het moment om daar iets aan te doen. Niet over 20, 30 of 40 jaar. Wil je niet veranderen? Ook goed. Maar zeg dan niet als je 100 jaar bent: ‘Ik wou dat ik het anders had gedaan’….;)
En bedenkt: niet willen veranderen is alleen maar pure weerstand van je hersenen. Daar kun je doorheen breken. Door stap voor stap jezelf te trainen in nieuwe gewoonten. Bijvoorbeeld: de wekker zetten.

Een doel creëren in je leven. Als is het ‘maar’ postzegels gaan verzamelen. Elke dag een uurtje onkruid wieden in de tuin. Geef jezelf haalbare taken in en om het huis Begin klein en ‘makkelijk’ en bouw het dan stap voor stap uit. Als je niet meer werkt en niet opbouwt terug naar je huidige werk, word dan vrijwilliger bij de buurtbus of in een buurthuis. Eerst een uurtje, daarna een middag en daarna misschien wel een paar dagen.

Zie het als een nieuw huis wat je aan het bouwen bent. Steentje voor steentje naar een stevig huis wat solide staat en waar je tot je 100e in kan wonen.

Direct hulp daarbij nodig? Klik hier.

Volg me op Instagram, Facebook of YouTube voor meer waardevolle inspiratie video's en teksten.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

2 gedachten over “Doorslaan in niks moeten”

  1. Beste Sandra,
    Ik vind jouw artikel heel interessant. Het is zeer herkenbaar.
    Zelf ben ik bezig met mezelf begrijpen door deel te nemen aan therapie. Maar ik heb vaak het gevoel dat ik niet begrepen word en dat er dingen zijn doe niet duidelijk benoemd worden. Zo voel ik mij bijvoorbeeld vaak opgejaagd. Ik ben bijna elke moment van de dag bezig met het moeten. Geen moment rust in me hoofd. Ik heb altijd haast in mijn zeggen en doen. Ik stel veel doelen maar ik realiseer geen één. Ik wil veel bereiken en heb veel ideeën voor iets nieuws in me leven. Veel ideeën voor een zelfstandige baan, bedrijf of weblog. Te veel dat ik er moe van word en mezelf zie vluchten weer. Ik ben bang om iets te vergeten of verwaarlozen. Ik heb de hele tijd het gevoel van controle. Ik wil het liefst alles tegelijk bereiken wat niet realistisch is. Ik wil alles en daarom doe ik niks. Ik word moe van het nadenken en dan stop ik.. hoe kan ik dit allemaal onder controle houden en gewoon de beslissing nemen om te beginnen met 1 ding. Namelijk datgene wat IK LEUK VIND. Ik vind veel leuk en dat is ook iets wat mij moe maakt maar ik geloof wel dat er iets is wat ik alles leukste vind.. hoe pak ik dit allemaal aan ?

    Groeten
    Naya

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven