Dit is wat te vaak sorry zeggen met je doet

te vaak sorry zeggen

Ongemerkt vaak sorry zeggen

Sorry zeggen doe je waarschijnlijk ongemerkt best vaak. Sta jij er wel eens bij stil hoe vaak je sorry zegt? In de winkel tegen de winkelbediende: 'Sorry, mag ik je wat vragen?" of in de supermarkt: 'Sorry, ik had je niet gezien'. Of op het werk: 'Sorry, dat heb ik verkeerd begrepen.' Of wellicht gebruik jij sorry wel in een zware context als je een meningsverschil hebt met iemand: 'Sorry dat ik besta hoor!'. Er schuilt echter een gevaar in te vaak sorry zeggen.

Waarom zeggen we vaak sorry?

Vrouwen willen graag de harmonie bewaren in het gezin of op het werk. Je wilt misschien niemand tot last zijn. En als je perfectionistisch bent dan zeg je ook sneller sorry. Omdat je iets dan niet zo maar goed genoeg vindt. En dus sneller geneigd bent om je verontschuldigen voor iets wat niet perfect is.

Het gevaar van te vaak sorry zeggen

Het lijkt heel netjes om sorry te zeggen. Tuurlijk. Als een ander nadeel heeft ondervonden van jouw acties, dan is het zeker netjes om je excuses aan te bieden. Maar te vaak sorry zeggen doet iets met je. Vaak sorry zeggen kan dan een ondermijnende vorm van beleefdheid worden. Je doet je zelf eigenlijk tekort. Het ondermijnt je zelfvertrouwen.

En mensen nemen je steeds minder serieus want als je overal sorry voor zegt dan is het niet meer geloofwaardig. Het woord sorry wordt dan meer een nederig stopwoordje dat niets toevoegt aan de relatie of de situatie.

Anti Sorry Tips

#1: Tel eerst eens hoe vaak je sorry zegt. Is de uitkomst shocking? Ga dan naar tip 2.

#2: Zeg eens géén sorry, laat het sorry weg. Dus niet: 'Sorry, dat heb ik niet begrepen', maar: 'Dat heb ik niet begrepen, kun je dat nog eens uitleggen?'.

#3: Verander het stopwoord sorry in iets anders. Bijvoorbeeld: 'Even denken'.

Door sorry weg te laten kan je zelfvertrouwen toenemen. Want dan mag jouw fout of dat wat je niet begrijpt of niet gezien hebt er ook gewoon zijn. Je hoeft geen excuses voor jezelf te maken.

Hoe vaak zeg jij sorry? Laat het me hieronder weten!

Meer video's zien? Abonneer je op mijn YouTube kanaal

 

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

6 gedachten over “Dit is wat te vaak sorry zeggen met je doet”

  1. Ja…. doe ik ook! Met m’n psycholoog afgesproken appelflap te zeggen ipv sorry ?. Geeft lucht en maakt bewust!

  2. Het aanbieden van excuses neemt inderdaad té grote vormen aan! Men meent zich te moeten excuseren voor een niet opstructieve handeling , en is daarmee zich niet bewust , van , of dat de handeling werkelijk een verontschuldiging moet zijn of een onschuldige onbewuste!
    Is mijn inziens een ontspoord gevoel opgedrongen door onbepaalde sfeer in de samenleving , iemand begint daarmee en explodeert als het ware , omdat het explosief word overgenomen en men het verschil tussen opzet en onbewustheid niet (meer) kan onderscheiden , ik denk dan b.v. tegen iemand in een winkel aan komen of aanraken als je je boodschappen uit het schap haalt of inderdaad iets niet begrepen hebt. Goede les Sandra , wees je bewust , zoveel mogelijk van de situatie , loop hem nog eens na en kijk naar de werkelijke hoedanigheid van waar je je excuses voor hebt aangeboden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven