De 3 stappen die ervoor zorgen dat je genadeloos vastloopt

fuik.jpg

In de val lopen

Vastlopen kun je vergelijken met in een fuik terecht komen. Hier in Zeeland wordt veel gevist. Bijvoorbeeld met een fuik. De vissen kunnen er makkelijk inzwemmen maar omdat het net in een punt toeloopt kunnen ze er niet uitzwemmen. Het is dus een val. Maar wist je dat zorgmedewerkers ook slachtoffer van deze fuik kunnen worden? Vooral zorgmedewerkers die hun best doen, het goed bedoelen en er willen zijn voor anderen. Hoe werkt dat vastlopen nu precies?

Stap #1: Vastlopen vanuit waardering willen

Je bent vriendelijk, helpt anderen, staat altijd voor ze klaar.  Het probleem van de ander hoor je aan of je helpt ze op te lossen voor de ander. Je zit boordevol goed advies. En dat werkt! Want je krijgt er veel waardering voor terug. Anderen zijn superblij met jou. Want je hulp en adviezen werken. En dus ga je er steeds meer van doen. Het voelt tenslotte goed. Je voelt een enorme voldoening. Echter: je bent nu de fuik ingezwommen.

Als je hierin doorschiet kom je verder vast te zitten in de fuik. Je gaat dus steeds meer pleasen en problemen van andere fixen en doet alles voor anderen. Men weet je ondertussen te vinden. Ze weten dat ze met jou niet zo makkelijk ruzie krijgen en dat je hun problemen dus zonder te morren oplost.

Stap #2: Vastlopen in frustratie

Iedereen is inmiddels dol op je. Je bent hartelijk, geduldig en vrijgevig. Maar je vindt het belangrijk om aan die eis om voor anderen klaar te blijven staan te voldoen. Want als je dat niet doet, voel je je schuldig. Dus van binnen loopt je frustratie op. Omdat je steeds minder aan jezelf toekomt. Je ontzegt jezelf leuke dingen om aan je eis te voldoen. Hierdoor kom je niet meer toe aan de dingen doen waar jezelf van houdt. Nu zit je vast in de fuik.

Je frustratie loopt nog meer op. Omdat je weet dat je niet zo door kunt gaan. Je voelt dat je jezelf voorbij loopt en je raakt vermoeid, snel geïrriteerd, gestrest. Maar je ziet ontzettend op tegen nee zeggen. Vinden anderen je dan nog wel aardig? Wat gebeurt er als je je grenzen aangeeft? Vinden anderen je dan nog wel goed genoeg? Door deze frustratie of angst, ga je nog meer moeite doen voor anderen. En zo kom je steeds verder vast te zitten in de fuik.

Stap #3: Compleet vastlopen: midden in de nacht je bed uit

Inmiddels zijn mensen gewend dat ze je midden in de nacht kunnen bellen om ze van het station te halen. Of dat ze je auto kunnen lenen, ook al krijg je hem beschadigd terug. Ze weten inmiddels dat je al je afspraken afzegt en de tijd neemt om naar een ander z'n problemen te luisteren. En inmiddels begin je er behoorlijk van te balen dat anderen je inspanning maar normaal vinden. Ze staan totaal niet stil bij jouw opofferingen om er voor hun te zijn. Je zit nu compleet vast in de fuik.

Hoe kom je uit die fuik?

Het gevangenschap in de fuik zorgt voor opgehoopte frustratie en angsten. Dit kan leiden tot een burn-out, totale uitputting. Of tot een uitbarsting. Je bent dan kwaad of intens verdrietig doordat je vastzit. Wellicht scheldt je ineens alle automobilisten op de weg verrot. Zo ken je jezelf helemaal niet?

Het belangrijkste is te beseffen dat je altijd maar willen pleasen, willen voldoen aan de verwachtingen van anderen er voor zorgt dat je genadeloos vastloopt. Als je niet voor jezelf zorgt, kun je er ook niet meer voor anderen zijn. En als zorgmedewerker kun je dat heel belangrijk vinden. Daarvoor heb je een beroep in de zorg gekozen. Of daarvoor zorg je voor je buurvrouw als mantelzorger. Daarom ben je die vrijwilliger in de ouderenzorg.

Het belangrijkste is om voor jezelf te gaan zorgen. Je gaat jezelf uit die fuik bevrijden. En dat is niet makkelijk. Het zal een behoorlijk worsteling worden, maar hoe fijn zou het zijn als je dat lukt om eruit te komen? Zodat je vrij kan rondzwemmen. En je zelf kan bepalen welke richting je opzwemt? Zónder weer in die fuik te belanden. Wil je dit supergraag maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je hiermee stap voor stap met het videotraining De Bevrijding. Wil je de video's overzichtelijk op een rij? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven