Ontdek de 2 belangrijkste oorzaken van ongezonde stress

Gezonde stress

Het is maandagochtend, je bent op je werk en je gaat daar iets doen. Je gaat iets gaan presteren, daarvoor hebben stresshormonen nodig. Hartstikke handig want dat zorgt ervoor dat je de taak ook daadwerkelijk kunt doen. We komen daardoor in actie. Zodra de taak klaar is zakt het stress niveau weer. Tot zover is dit geen ongezonde stress.

Hoe kom je aan ongezonde stress

Maar nu komt de ongezonde stress. Stel dat de taken op je werk maar door denderen of je zorgt na je werk nog voor je vader of moeder als mantelzorger.  Als je ja zegt, dan kom je dus nooit op een rust punt waardoor je stresshormonen de kans krijgen om te zakken.

En als je daarbij ook nog gedachten hebt als: ‘Ik moet dit goed doen of ik moet opschieten’, dan blijft je stressniveau stijgen. Stel dat iemand daarna zegt dat je het niet goed doet, dan blijf je hoog in je stressniveau en ga je maar door en door. Je blijft dan stress hormonen aanmaken en komt nooit tot het rustniveau.

En je lichaam trekt het zo lang en zo vaak aanmaken van dat stresshormoon maar voor een bepaalde tijd. Alles wat teveel is, is niet goed.

2 oorzaken van ongezonde stress

Dit verergert ongezonde stress

Daar komt bij, dat als we stress hebben, bouwen we ook nog eens ongezonde leefgewoonten op. De kans is groter dat je slechter gaat eten vanwege tijdgebrek of gaat roken of drinken om je zenuwen te kalmeren.

En waarschijnlijk ga je vanwege alle dingen die je moet doen, te laat naar bed waar door je minder slaapt en vermoeider wordt. Door al die dingen voel je je superslecht. Dat verbetert de situatie niet.

Het is dus niet alleen de stress zelf die een aanslag is op ons lichaam, maar ook de slechte en ongezonde leefgewoonten erom heen die niet bijdragen aan je gezondheid. En dat alles bij elkaar bevordert een burn-out.

Anders denken en doen

Hoe kom je nu wel op het rustpunt uit? Door taken uit handen te geven, door nee te zeggen, door je niet verantwoordelijk te voelen voor alles op je werk en de verantwoording terug te leggen waar die hoort. Zodat je gezonde stress kunt produceren.

Anders denken en anders om leren gaan met je taken en verantwoordelijkheden, is nodig om te voorkomen dat je op het hoogte punt uit komt (zie video). Je grenzen bewaken en nee zeggen.

Op welk punt zit jij? Laat het me hieronder weten!

Vergeet niet mijn YouTube kanaal of Facebook pagina te volgen voor meer video’s!

4 reacties op “Ontdek de 2 belangrijkste oorzaken van ongezonde stress”

    1. Ja dank je voor de uitleg want dan kan je het ff zien als derde persoon dus ik heb jouw uitleg goed opgepikt en vooral de woorden is het van mij of niet dus hier heb ik wat aan groetjes Wendy Leuven van eyndthoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top