Hoe je moeiteloos de vaart uit je dag haalt

cat-1903024_1280.jpg

We kunnen moeiteloos de hele dag door knallen. Op je werk is het een gekkenhuis, nog even snel dit afhandelen nog even snel dat opruimen. Die rapportage moet nog af maar je kan je niet concentreren want in gedachten ben je al bezig met wat je gaat koken vanavond. Eenmaal klaar met je werk word je op de parkeerplaats nog even staande gehouden door collega's die nog even nazeurt over jullie leidinggevende. Voor je het weet is het al laat. Onderweg naar huis maalt er allerlei negativiteit door je hoofd. Snel nog even een boodschapje doen, ergernis bij de kassa en eenmaal thuis sta je met je armen vol tassen te klojen om de deur te openen.

En dan gebeurt er iets magisch

Wat er dan bij mij gebeurt is magisch. Iets wat compleet en moeiteloos de vaart uit mijn dag haalt. Wat mijn gedachtestroom over wat ik nog allemaal moet doen met een ruk tot stilstand brengt. Het haalt mij per direct terug naar het nu en wat er nu is: Siepje komt aanlopen. En ja, haha vast denk je nu. Maar nee, echt! Die kat is de personificatie van rust. En dat slaat direct op mij over. Hij ratst zijn nagels altijd aan de kokosmat buiten en doet dat zonder enkele haast. Heerlijk uitgebreid, genietend. Gaat gezellig zitten gapen en kletst lekker tegen me aan. Ik laat dan alles uit mijn handen vallen en til hem op. Hij blijft dan met dicht geknepen ogen zitten, knorrend. Hij knijpt met zijn nagels gelukzalig in mijn arm. Dat doet best zeer, en dat voel ik. Maar het geeft niet. Het knorren werkt rustgevend. En het knijpen van zijn nagels vind ik heerlijk. En zo staan we daar dan even samen te genieten. Van het nu. Van er zijn.

Geen tijdsbesef

En het leuke is. Het gebeurt élke keer als ik Siep zie. Moeiteloos. Dat gaat vanzelf. Ook als ik daarna sta te koken en hem een kwartiertje niet heb gezien. Dan herhalen we weer hetzelfde ritueel. Of als ik de kamer inloop om de tafel te dekken en hij ligt lekker te maffen in zijn mandje. Dan kriebel ik hem onder zijn kin. En het grappige is, het maakt Siep niet uit of ik dat net 3 minuten geleden ook heb gedaan. Hij is er áltijd voor in. Als kat heeft hij duidelijk geen besef van tijd. Dat is heerlijk om in mee te gaan. Ik kan best met mijn verstand denken: 'Je hebt die kat net 3 minuten geleden ook geaaid, nou klaar hoor'. Maar waarom zou ik het tijdsaspect het moment van genieten door gereutel van mijn verstand laten verpesten?

Moeiteloos de vaart uit je dag halen

Pa en ma op de koffie

Zo kan een huisdier dus enorm helpen om te vertragen. Om de vaart uit je dag te halen. Gewoon genieten en in het nu te zijn. Maar wat doe je nu als je geen huisdier hebt of niet van dieren houdt, of er allergisch voor bent? Dat kan natuurlijk. Het kan ook anders. Na wat brainstormen kwam ik laatst samen met een zorgmedewerker die coach, op een heel inspirerend voorbeeld. Zij heeft ouders bij wie het allemaal niet meer zo snel gaat. Haar ouders komen regelmatig even koffie drinken. Normaal staat ze de hele dag in de doe-modus en tijdens het koffiedrinken maalde het constant door haar hoofd: 'Nou schiet eens op met die koffie, ik moet nog dit, ik moet nog dat'. Maar pa en ma waren nog lang niet klaar. Nog eens een slokje en nog eens een slokje. En voordat ze een keer de deur uit zijn. Jassen aan, nog een rondje in de tuin langs de bloemen. 'Pfff hèhè eindelijk weg, nu kan ik weer verder',  dacht ze dan.

Kies iemand om moeiteloos mee te vertragen

Het kan ook anders bedachten we. Dat koffiemoment is juist een ideaal moment om even mee te vertragen! Pa en ma zijn niet meer zo snel. Nee, nou prima toch? Helemaal geweldig. Langzaam je koffie drinken. Langzaam opstaan. Nog even van die bloemetjes genieten. Maar vooral: nog even van pa en ma genieten. Want straks zijn ze er niet meer. En hoe wil je dan terugkijken op die koffie momentjes? Dan wil je toch kunnen denken: 'Goh, wat fijn dat ik er toen nog voor ze hebben kunnen zijn'. Letterlijk ZIJN. Want je was erbij. Met je volle aandacht.

Met wie ga jij moeiteloos vertragen en je aandacht op het nu richten?

Ga door met wat werkt en doe daar meer van!

Meer inspiratie om in het nu te zijn? Check dit artikel.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

2 gedachten over “Hoe je moeiteloos de vaart uit je dag haalt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven