‘Hoe ga ik om met negativiteit in het team?’

workplace-1245776_1280.jpg

Vandaag beantwoord ik via Facebook Live de vraag: 'Hoe ga ik om met negativiteit in het team?'

Bij deze de stappen die je kan ondernemen.

Stap #1

Het kan zijn dat je jezelf er niet eens van bewust bent dat je wordt meegetrokken door negativiteit in een team. De eerste stap is dus: word je er zelf van bewust! En dat doe je door je af te vragen: 'Ga je hierin mee?'. Doe je ook een duit in het zakje over die leidinggevende of over de werkdruk en alle stress erom heen? Leg je ook de nadruk op alles wat niet goed ging die dag? Mopper je net zo hard mee? Ja? Dan is het belangrijk dat je je bewust wordt, dát je meedoet.

Stap #2

En let vervolgens eens op wat anderen doen. Klaagt iedereen steen en been maar doet niemand er wat aan? Doet niemand er iets aan om het onderling gezellig te hebben, ondanks de werkdruk? Praat niemand over wat wel goed gaat of ging? Dat is hetzelfde als het omstanders-effect.

Laatst hier voorbeeld van op tv. Een onwetende persoon werd in een kamer geplaatst met drie andere personen (die waren geïnstrueerd om te blijven zitten). Er kwam rook onder de deur vandaan. De drie geïnstrueerde personen bleven zitten en gingen door met hun werk. De onwetende persoon deed dit vervolgens ook. Zelf nadat bijna de hele kamer vervuld was met rook! Hoe bizar is dat? Zolang iedereen bleef zitten, bleef hij ook zitten. En toen iemand opstond en alarm sloeg, daarna stond hij pas op. Zoo kan het ook in een team zijn. Als niemand iets anders doet, doet iedereen hetzelfde. Namelijk: klagen.

Stap #3

Stap 3 is dus ook: iets doen. Iets anders gaan doen dan wat je normaal doet. En iets anders doen dan wat de anderen doen. Dat kan zijn: de negativiteit bespreekbaar maken 1 op 1 (als er bijvoorbeeld 1 grote zeurpiet is die iedereen beïnvloedt). Of in het algemeen in de groep de negativiteit benoemen en samen bedenken hoe dit anders kan. Of dit bij je leidinggevende aankaarten.

Stap #4

Alleen dit is niet altijd makkelijk om te doen. Voor velen is dit best een hele grote stap. Daar heb je wel een aantal skills en tools voor nodig. Die tools en skills leer ik je in het Zorg voor Jezelf plan. Je leert dan hoe je met moeilijke situaties kan omgaan en wat er voor nodig is om daadwerkelijk tot actie te komen. Zodat je voor jezelf verschil kan maken. Je voelt je dan opgelucht en trots. Je kunt negativiteit beter loslaten. Waardoor je zelf minder stress hebt en ontspannender naar je werk gaat. En je maakt ook nog eens verschil in het team.

Tot snel! En als je vragen hebt, mail ze: contact@mentaalsterk-indezorg.nl of kijk bij mijn andere live video's. Of volg mijn Live video's en andere waardevolle tips op mijn Facebook pagina. Of abonneer je op mijn YouTube kanaal.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

3 gedachten over “‘Hoe ga ik om met negativiteit in het team?’”

  1. Herkenbaar. Ik ben vertrokken naar een andere werkplek met een heerlijke werksfeer en een fantastisch team! Soms is luisteren naar je eigen ziel het allerbelangrijkste en kies je voor je eigen werk satisfactie.

    1. Wat goed Leonie! Je hebt helemaal gelijk. Het is jouw leven en jij moet het leiden. Dus kun je maar beter zorgen dat je het naar je zin hebt :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven