Wat is de rol van je gedachten in een pijnlijke situatie?

Pijnlijke situatie

In het ijsbergmodel vertel ik dat je gedachten je gevoel veroorzaken. Dus de gebeurtenis zélf veroorzaakt niet je gevoel, maar jouw gedachten over de gebeurtenis bepalen je gevoel. Maar hoe zit dat nu met je gevoel in een échte pijnlijke situatie? Je stoot bijvoorbeeld je teen of breek je arm. Je kunt ook te maken krijgen met situaties waar je verdrietig van wordt. Als je partner bijvoorbeeld bij je weg gaat.

Wat dan? Dan voel je toch echt pijn of je voelt je in de steek gelaten.

Natuurlijk. Een situatie kan écht pijnlijk, ongemakkelijk of ronduit erg zijn.

Wat is dan de rol van je gedachten?

Als je je teen stoot kun je de pijn die je dan hebt met bepaalde gedachten groter of kleiner maken. Als je denkt: ‘Oh nee, straks is ie gebroken, heb ik dit weer, wat een ellende en ik had al zo’n rotdag!’ dan maak je de pijn groter. Maar denk je: ‘Nou ja kan gebeuren, het gaat zo wel over’ dan voelt de pijn al een stuk lichter.

Op die manier spelen je gedachten dus wel degelijk een rol in een pijnlijke situatie. Als je partner bij je weggaat en je denkt: ‘Zie je wel, ik deug niet, ben nergens goed voor, niemand wil me’. Dan dragen die gedachten bij aan het verdriet en maken ze het verdriet en je onzekerheid groter.

Wat kun je doen?

Het is dus zaak om te zoeken naar gedachten die juist hélpen in pijnlijke situaties. Welke gedachten dat zijn is voor iedereen weer anders. Maar ga niet van zwart naar wit. Want dat helpt zeker niet. Als je al heel lang gelooft dat niemand je wil omdat je niet goed genoeg bent, dan helpt het niet om te zeggen: ‘Ik ben goed genoeg, ik mag er zijn’. Dat is ineens het andere uiterste. Je gaat dat maar moeilijk geloven.

Maak daarin dus kleine stapjes. Benoem waar je echt wel trots op bent zelf en waar je tevreden over bent. Doe dat steeds vaker en zet acties uit waar je bijvoorbeeld voor jezelf opkomt of je grenzen aangeeft. Zodat je ook echt kan gaan ervaren dat je er mag zijn.

In deze video beantwoord ik verder nog de vraag; ‘Hoe kom ik erachter wat ik zelf wil met al die gedachten?’

Meer van deze video’s zien? Abonneer je op mijn YouTube kanaal of volg me op mijn Facebook pagina. Luister je liever? Check dan hier mijn podcasts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top