Hoe je van dat eeuwige gevoel van altijd maar bezig zijn af komt

woman-checking-email-on-phone-cooking_gdysia.jpg

Een heel irritant woord

Waarschuwing: in dit artikel ga ik één woord irritant vaak gebruiken. Dat ene irritante woordje zorgt voor veel problemen. Door het vaak te gebruiken doen we te veel, raken we vermoeid en zijn we bezig met dingen waar we ons diep van binnen helemaal niet mee bezig willen houden. Zodra je je bewust bent van dit woord, kun je 'm tackelen. 

Doodop en gefrustreerd

Ik wil je even meenemen naar hoe ik er een tijdje geleden zelf voor stond. Mijn gemiddelde dag zag er ongeveer zo uit.

  • Ik stond op en dacht meteen: 'Ik moet opschieten, ik moet naar mijn werk en ik moet op tijd komen, want wat denken ze anders wel niet van me'.
  • Voordat ik wegging, moest de ontbijtboel opgeruimd zijn. Thuiskomen in een half opgeruimd huis, dat kon niet. Niet vergeten de kachel op 15 te zetten, alle lichten uit te doen en de kat vers water te geven (terwijl hij eigenlijk alleen buiten uit de vijver drinkt).
  • Ik kwam alles behalve opgeruimd op het werk. Want in de auto had ik me al druk zitten maken over wat ik die dag allemaal moest doen. 'Ik moet die en die opdracht goed doen en vandaag af hebben, anders denken ze dat ik dit werk helemaal niet kan', dacht ik dan. Tegen het einde van de middag, net als ik alles wat ik op het werk moest doen af had, sloeg de volgende onrust toe.

Ik moest snel naar huis om mijn zoontje van de buitenschoolse opvang te halen. Ik moest er voor hem zijn. En o ja, het eten moest ook om half zes klaar zijn. Want we hebben allemaal honger en we moesten zo snel mogelijk eten. Daarna snel de opruimen want ik 'houd' van een opgeruimd huis.

Ik deed te veel en van alles door elkaar. ik verloor regelmatig het overzicht en voelde chaos in mijn hoofd. Daardoor ging ik me nóg gestrester voelen. Ik kreeg vaak niet alles af en daardoor baalde ik ook nog eens van mezelf.

's Avonds lag ik uitgeput op de bank en ik kon niks meer. Maar ik moest eigenlijk ook nog leuk zijn voor mijn partner. En dat lukt niet. Daardoor voelde ik me niet alleen doodop maar ook gefrustreerd en teleurgesteld in mezelf.

Dit ben ik Dit ben ik, uitgeput met pijn in mijn nek en met Siep op de bank, na een hele dag rennen. Siep neemt gewoon heel de dag rust. Hij heeft het duidelijk een stuk beter voor elkaar.

Zelfs als ik vrij had, zat mijn dag vol met van alles wat ik moest. Het huishouden, de was, boodschappen. Alles was perfect in orde. Maar ik deed eigenlijk niks leuks. Over alles zat een waas van vermoeidheid en somberheid. En ik was compleet in paniek toen mijn stofzuiger kapot ging en ik deze moest opsturen voor reparatie. Want dat kon wel drie weken duren!

Uit angst dat ik mijn stofzuiger kwijt zou raken met de post, heb ik deze foto als bewijsmateriaal gemaakt.
Uit angst dat ik mijn stofzuiger kwijt zou raken met de post, heb ik deze foto als bewijsmateriaal gemaakt.

Op wat voor een leven wil je terugkijken?

Je raadt het. Het gaat eigenlijk niet om mijn stofzuiger. Maar het móeten stofzuigen. Het woorden 'moeten' is dat irritante woord. 'Ik moet...' is een verraderlijke gedachte die ons constant in zijn greep houdt en ons heel de dag beveelt om ons aan allerlei regels te houden. Want als alles volgens de regels verloopt, heb je immer alles onder controle. Als je een opgeruimd huis hebt, dan voelt dat fijn, toch? En dan denk je: 'Heerlijk, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd'.

Met 'moet'- gedachten:

  • controleer je je gevoel en je gedachten
  • is je omgeving ook nog eens opgeruimd
  • heb je een 'tool' in handen om jezelf goed te voelen.

Althans, dat denk je. Maar niks is minder waar.Het is namelijk ontzettend tegenstrijdig dat je deze moet-regel elke keer weer ‘nodig’ hebt om je goed te voelen en een opgeruimd hoofd te hebben. Ik kreeg er alleen maar pijn van in mijn rug, knie, nek en kaak. Mijn lichaam sloeg aan alle kanten vast. Een burn-out lag op de loer.

Stel: je bent straks 80. Wil je dan kunnen terug kijken op een opgeruimd huis? Of wil je kunnen terugkijken op een leven waarin je jezelf kon zijn? Dat je midden in het leven stond, nieuwe mensen ontmoet hebt en lekker actief leuke dingen hebt gedaan?
De eerste sleutel tot de oplossing ligt dus in het je bewust worden van je ‘moet’-gedachten.

De sleutels tot de oplossing

Het lijkt wel of ‘moeten’ in ons DNA zit. Tot mijn grote schrik sprak mijn zoontje van elf jaar ook in termen van moeten. Toen zei ik: 'Nee hoor, je moet niks.' 'Wel waar', zei hij. 'Ik moet naar school'. Op zich een legitieme gedachte. Dit hoor ik vaker: 'Ja maar, ik moet toch naar mijn werk', of 'Ik moet toch mijn hypotheek betalen'of 'Ik moet de hond uitlaten'.

Dus ik zei tegen mijn zoontje: ‘Je kunt nog steeds kíezen op wélke school je zit. Je kunt er ook voor kiezen om je best te doen op school of om niks te doen en lage cijfers te halen'.

Het líjkt dus alsof er veel echt wel moet. Dit is niet zo. Het is een kwestie van uit je vastgeroeste gedachtenpatroon te stappen en daar los van te komen door breder te durven denken dan je normaal doet.

De tweede sleutel tot de oplossing zit dus in het feit dat je altijd een keuze hebt. Een keuze om het anders te doen en een andere realiteit voor jezelf te creëren. En je niet te laten meesleuren door die moet-gedachten. Je bent nog altijd mooi zelf baas over je eigen gedachten. Als je vandaag niet wilt stofzuigen, dan doe je dat toch lekker niet?

Bevrijd jezelf

Het is in de praktijk voor veel mensen moeilijk om los te komen van die 'veilige' regels. Hoe stap je nu uit dat ingesleten karrespoor van moeten? En hoe maak je nu andere keuzes?

Zodat je:

  • Kalmer in je hoofd bent, minder moet.
  • Meer sprankelt en geniet omdat je relaxter bent.
  • Je je niet voortdurend uitgeput voelt

Het is tijd om jezelf te bevrijden. Zodat je niet meer het slachtoffer bent van je eigen moet-gedachten. Het kan echt. Met de praktische 'Ik moet niks'- toolkit help ik je op weg. Je vindt hierin een briljante vraag die je jezelf op 5 manieren kunt stellen.

Vooral de tweede manier is een enorme eye opener voor velen. Die vraag heeft bij mij vele deuren tot nieuwe keuzes geopend.

‘Hoe mooi sluiten jouw inzichten aan. Ik heb er nu al meer rust van.....’ - Marieke

Ik gebruik de briljante vraag uit deze toolkit zelf ook dagelijks. Hierdoor hebben die vreselijke moet-gedachten geen grip meer op me. Het helpt me om elke dag keuzes te maken die ervoor zorgen dat ik relaxed ben én blijf.

Download de toolkit gratis hieronder.

 

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

4 gedachten over “Hoe je van dat eeuwige gevoel van altijd maar bezig zijn af komt”

  1. Hallo Sandra,

    Ik heb zelf de ACT- methode gevolgd, en nog steeds .
    Ik vind het erg interessant om te zien hoe jij de Act-methode lanceert bij de mensen, en tot nog toe vind ik dat je het leuk brengt. Succes gewenst , ben benieuwd naar het volgende wat ik van je te horen of te zien krijg, Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven