Gejat van de kat: 4 tips om energie over te houden

20160629_174725.jpg

Dit is Siep, onze kat

Als er dus iemand is die de dag relaxed doorkomt dan is hij het wel. En met hem vele andere katten. Ze hoeven er niet eens speciaal moeite voor te doen. Katten zijn biologisch zo voorgeprogrammeerd dat energie besparen voorop staat. Wat kunnen we van Siep en zijn soortgenoten leren?

Houd anderen die je energie kosten buiten te deur

Siep houdt andere katten buiten de deur. Hij wil geen gezeik aan zijn hoofd van anderen. Katten die hij niet mag worden zonder pardon de tuin uitgevochten. En wel zodanig dat ze er niet over denken om nog eens terug te komen. Hoe vaak ga jij om met iemand die alleen maar energie van je vraagt? Je blijft energie steken in diegene en je krijgt er niets voor terug. Heb je er wel eens over nagedacht om die persoon gewoon ook eens uit je territorium te bannen? Je houdt dan meer energie over voor jezelf of voor anderen waar je wel energie van krijgt. Het kost even energie om diegene de deur te wijzen, en het is niet leuk, net als Siep z'n vechtpartij. Maar daarna heb je wel rust.

Heb schijt aan iedereen

Als Siep buiten gepoept heeft komt hij soms met nog een beetje stront aan zijn kont binnen. Gátver! Roepen we dan allemaal. Het boeit Siep werkelijk niets. Sterker nog: hij gaat ongegeneerd zijn kont schoonlikken, waar iedereen bij is. Gátver roepen we dan nog harder. Het zal Siep jeuken. Hij heeft letterlijk en figuurlijk schijt aan iedereen. En ja inderdaad, jeuk aan zijn kont. Maar dat lost hij direct op. Want hij schaamt zich nergens voor en heeft al helemaal geen last van wat anderen van hem denken. Zo gebruikt hij zijn energie voor zichzelf. Hij verspilt geen tijd en gedachten aan wat wij van hem denken.

Hoe vaak ben jij bezig met wat anderen van je denken? En hoeveel energie kost je dat? Als we altijd invullen wat de ander van ons vindt, kunnen we ons rot voelen. Zeker als dat een negatieve invulling is. Het is beter om eerst bij de ander te verifiëren of wat jij denkt wel waar is. Dat scheelt een hoop energie.

Maak duidelijk aan anderen wat je wilt

Siep weet precies wanneer het 22.00 uur is. Etenstijd. Hij zit me dan strak aan te kijken. Zonder te knipperen. Net zolang tot ik op sta. Als jij iets wilt, hoe lang houd je dat vol net zolang tot je het hebt? Of laat je je al snel overhalen om iets te doen, terwijl je eigenlijk iets anders wilt. Daarvoor is vaak 'nee' zeggen belangrijk. Wil jij mentaal ook sterker worden en vaker nee durven zeggen? Begin eens met de 7-daagse Eye Opener Challenge.

Neem vaak rust

Als Siep buiten een rondje heeft gelopen, neemt hij direct rust zodra hij binnen komt. Natuurlijk slapen katten extreem veel maar het principe is eigenlijk heel nuttig. Want hoe vaak neem jij rust na een activiteit? We zijn geneigd om de hele dag door te gaan. Om vervolgens aan het einde van de dag uitgeput op de bank te ploffen. Het maakt een groot verschil als we na iedere activiteit een kwartier ontspannen. Even lekker zitten en niks doen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want we moeten nog dit en we moeten nog dat. We moeten van alles. Wil jij ook eens ontspannen kunnen zitten en 's avonds een streepje overhouden? Doe dan mee met de 7-daagse Eye Opener Challenge. Hier komt het 'moeten' aan bod. Dit kan je helpen meer rust in je hoofd te creëren. Zodat je dat kwartier ook echt kunt ontspannen.

Hieronder alvast een voorproefje van de Challenge. Wil je meer waardevolle info en tips? Abonneer je voor inspirerende video's op mijn YouTube kanaal.

 

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

7 gedachten over “Gejat van de kat: 4 tips om energie over te houden”

  1. Voor mij een heel belangrijk hoofdstuk ,het moeten in het willen 🙂
    en regelmatige rustpauze heel belangrijk .
    Mooi en goed uitgelegd 🙂 En heb de schijt aan wat anderen over je zeggen of denken 🙂

  2. Ik vind het gewoon geweldig ,het kost me energie om het in mijn hoofd te krijgen ,maar daar zitten al dingen uit de therapie wat ik niet meer zal vergeten .Zelfs mijn vriend kost me energie ,want hij is druk en kan heel negatief zijn ,daarom heb ik beslist mekaar minder te zien .Rust nemen ,ga ik zeker doen .Nog altijd belangrijk de schijt aan anderen hebben wat ze denken of zeggen .Ik ben op de eerste plaats belangrijk ,klinkt egoistisch maar is het helemaal niet (ben het aan het leren )En willen ipv moeten <3
    dank je Sandra ,heb weer hoop 🙂

    1. Super Bernadette! Ik vind het echt leuk om te horen hoe goed je met het Zorg voor Jezelf Plan aan de slag bent. En welke stappen je al neemt! Echt helemaal top, ga zo door!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven