Frustratie op het werk? Dit is is je redding.

Frustratie op het werk? Dit is je redding.

Je stoort je mateloos

Vind jij dat je collega's soms ronduit inefficiënt werken? Heb je een leidinggevende die er een potje van maakt? Terwijl jij alláng ziet hoe dat beter kan? Lekt hierdoor je energie weg? En raak je door die toenemende vermoeidheid alleen maar sneller geïrriteerd?

Als je je dagelijks kapot ergert aan collega's en hun hopeloze manier van werken, dan is dit je redding.

Gebrek aan inzicht

Bij frustratie voel je je waarschijnlijk boos. Op anderen. En hun gebrek aan inzicht om het anders te doen. Maar hé! Er is hier maar 1 die een gebrek aan inzicht heeft. En dat ben jij. Ja, ik ga hard en eerlijk zijn. En je helpen bij dat gebrek aan inzicht waardoor je je gefrustreerd blijft voelen.

Frustratie bestaat niet echt

Frustratie bestaat namelijk alleen maar in je hoofd. Niet in het echt. Je bent zelf degene die je frustratie creëert. Door hoe je over collega's of gebeurtenissen op het werk dénkt. Door jouw visie op die zaken.  Je kunt je alleen verlossen van frustratie als je eerst je gedachten over de situatie onder de loep neemt. Het probleem ligt niet bij je collega's maar in jouw overtuigingen, jouw denkpatroon óver die collega's.

Stel je collega of leidinggevende vergeet iets door te geven of iets te doen. Wellicht denk je dan: "Die collega moet d'r werk op orde hebben" of "Die leidinggevende moet de zaken anders aanpakken".

Wat gebeurt hier? Je creëert voor jezelf een verwachting over die ander én die verwachting is ook nog eens dwingend want het 'moet'. En als die collega of leidinggevende keer op keer niet doet wat jij verwacht, dan komt je verwachting niet uit. En dán ontstaat er frustratie.

In 3 stappen je frustratie kwijtraken

Gelukkig kan het anders. Het is niet makkelijk maar als je echt je frustratie wilt aanpakken, dan is dit belangrijk om mee aan de slag te gaan. Je kunt hier voor 'ABC' als ezelsbruggetje gebruiken.

A: Aanleiding. Er zit iets tegen. Je staat bijvoorbeeld stil voor een open brug op weg naar je werk.

B: Beliefs. Wat is jouw 'belief' hierover, oftewel jouw overtuiging? Denk je: "Ik zou hier niet vast moeten staan, die rotbrug zouden ze niet op deze tijd moeten openen".

C: Consequentie. Door jouw negatieve moet-gedachten over de aanleiding raak je boos of gefrustreerd. Terwijl je er niets aan kan veranderen. De brug gaat niet sneller dicht als jij je druk maakt. Je hebt dus alleen jezelf ermee.

Werk met wat er op dat moment is: 'Oké de brug is open. Ik had liever doorgereden maar ik ga er niet aan te onder dat ik hier nu stil sta. Ik gebruik deze minuten om even een frisse neus te halen. Kom ik te laat op m'n werk? Jammer dan, ook dat is niet het einde van de wereld.' Zing een liedje mee en maak een kletspraatje op de brug met anderen.

Merk je het verschil?

 

Wil meer video's? Abonneer je op mijn YouTube kanaal of volg me op Facebook. Luister je liever? Check dan mijn podcasts!

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven