Veel stress? Ontdek de fatale valkuil van stress

1V8A6475bew.jpg

Waarom hebben we stress?

Gisteren kwam de dierenarts aan huis om Siep te behandelen. Hij heeft een oorontsteking. De dierenarts gaf hem twee prikken in zijn donder en een klodder zalf in zijn oor. Siep zette direct zijn natuurlijke afweermechanisme aan en reageerde op deze stressvolle gebeurtenis door te vechten. Hij had ook kunnen vluchten of bevriezen. Maar hij ging vechten. En hoe. We moesten hem met ovenhandschoenen aan platgedrukt houden. Ondertussen slaakte hij angstaanjagende kreten uit, waardoor ik vervolgens óók een stress reactie aanmaakte. Ik wilde eigenlijk het liefst wegrennen om zijn gegil niet meer aan te hoeven horen.

De hele dag door hebben we te maken met stressvolle gebeurtenissen (ook wel stressoren genoemd) waar we op reageren. Bekijk in dit filmpje eens hoe het stress systeem, dat we uit de oertijd hebben meegekregen, werkt.

We hebben dus nog steeds te maken met dat stress systeem uit de oertijd. En dat helpt ons dus helemaal niet. Het is nog niet goed mee geëvolueerd. De eerste stap is dus het besef dat dit zo bij ons werkt. Besef dat je te maken hebt met een hulpeloos ouderwets stress systeem in je lijf en dat je vecht, vlucht of bevriest.

Hoe zien we dat terug in het dagelijks leven?

• Vechten, aanvallen: alles zelf doen, werken tot je erbij neervalt.
• Vluchten, uitstellen, conflicten vermijden, contact vermijden, je ziek melden, opruimen.
• Bevriezen, dichtklappen, verstijven, er komt niets meer uit je handen.

Daar komt nog eens bij dat als we stress hebben, we er vaak een ongezonde leefstijl op gaan nahouden. Bijvoorbeeld: ongezond eten, laat naar bed gaan, laat opstaan, weinig bewegen.

Allemaal niet bevorderlijk voor ons welbevinden natuurlijk. We kunnen er veel lichamelijke klachten van ondervinden. Zoals; hoofdpijn, hartkloppingen, vermoeidheid. Maar ook de psychische klachten zijn niet misselijk: we kunnen ons angstig, onrustig, gefrustreerd en somber voelen.

Hoe komt dat?

Zoals in het filmpje wordt uitgelegd hebben we tegenwoordig met een heleboel prikkels te maken. Dat kunnen dagelijkse dingen zijn. Denk maar aan de overload van informatie die we tegenwoordig in ons digitale tijdperk over ons heen krijgen. Maar ook incidentele gebeurtenissen kunnen veel stress opwekken. Een ingrijpende gebeurtenis zoals een beroving of ongeluk gaat je niet in de koude kleren zitten. Of wat dacht je van structurele stress? Als je weinig steun hebt van vrienden of in een nare, onveilige buurt woont. Ook onze gedachten over onszelf of een gebeurtenis kunnen de stress verergeren. Ontdek de 7 valkuilen van je gedachten.

Wat nu?

Het aantal stressoren gaat niet zomaar afnemen in onze omgeving. Neem nu files. Files nemen alleen maar toe. Maar we kunnen wel zorgen dat we ergens werken of wonen waardoor we op de fiets naar ons werk kunnen of minder reistijd hebben. Zo ben ik in Zeeland gaan wonen omdat hier veel rust en ruimte is. En veel water. Weinig files en geen lange wachtrijen bij de kassa van de supermarkt. Overal toegang tot stranden. Op een warme dag zit ik binnen 10 minuten op een strand. De rest van Nederland staat eerst een halve dag in de file. Dus heb ik door mijn woonomgeving bewust te kiezen al een stuk minder stressoren.

Echter, kan ik van 1 persoon voor me bij de kassa óók al gestrest raken als ik haast heb. Of gek worden van het gepiep op mijn telefoon. Ook kan ik angstig worden van al dat water om mee heen. Er blijft natuurlijk genoeg over. Dus is belangrijk dat ik weet hoe ik met die stress om kan gaan. De eerste stap is bewustwording. Word je bewust van wanneer dat ouderwetse stress systeem aanslaat. En neem vervolgens maatregelen tot ontspanning.

Want dan komt nu het goede nieuws is: ons lichaam is óf gespannen óf ontspannen. Daar zit niets tussenin. Dus leren ontspannen is een belangrijk sleutel tot het uitschakelen van je stress systeem. En je kunt bewuste keuzes maken om stressoren uit te schakelen. Zet je mobiel eens een tijdje uit of lees een boek in plaats van achter de flikkerende tv te zitten. En ga ontspannen.

Net als Siep. Die ligt inmiddels weer in standje ontspannen.

Wil je meer waardevolle info en tips? Abonneer je voor inspirerende video's op mijn YouTube kanaal.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

4 gedachten over “Veel stress? Ontdek de fatale valkuil van stress”

  1. Gewoon zalig hoe je die poes daar ziet liggen hé !! zo ontspannen 🙂 Mijn vriend heeft ook twee poezen en de ene Nala ruist altijd als ge haar aait ,dan is ze tevreden en rustig .Ik had een vraagje Sandra ,ik eet een koek per dag en mijn boterhammen en cola light wel erg geminderd hoor nog 1 glas per dag ,kan dat kwaad ? omdat ik ben een erg gevoelig en angstig persoon ,zo noemt mij de psychiater toch .En toch kan ik me er niet bij neerleggen dat ik altijd zo bezorgd moet zijn .Ik wou gewoon weten als 1koek en 1 cola light teveel is op een dag en dat je daarvan hartkloppingen of angst van kan krijgen ,alvast bedankt 🙂 ik krijg ook nog een video toegestuurd over angst hé !!! Fijne dag nog en bedankt voor je gratis Challenges grtjs Bernadette

    1. Hoi, ik zou adviseren helemaal geen cola te drinken. Los van de cafeïne onttrekt cola ook belangrijke andere mineralen uit je lichaam zoals magnesium en zink. En stoppen met suiker kan je meer rust geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven