De 2 dingen die je als ouder kan doen zodat je kind een gelukkig mens wordt

colin-maynard-190292.jpg

Wat zit er in jouw rugzak?

Ik heb tussen mijn 20e en 30e heel veel gereisd. En ja, dat deed ik 'zomaar'. Hup rugzak om en tickets boeken naar Nepal, Midden Oosten, Midden Amerika, Australie, Nieuw Zeeland. En daar ging ik dan. In m'n eentje. Het kon niet ver genoeg zijn. Die reizen waren uiteraard geweldige ervaringen. Mijn ouders vonden dit natuurlijk best spannend, maar ze lieten me wel gaan.

En de één lukt dit wel en de ander durft dat niet zomaar.

Hoe komt dat toch? Er zijn, naast een heleboel andere factoren, twee belangrijke dingen die ervoor zorgen dat we dit 'zomaar' doen of niet. En dat heeft te maken met onze opvoeding. We hebben allemaal een andere rugzak wat dat betreft.

Warme opvoeding

Als je als kind bent opgevoed in een 'warm nest' waarin je een sterke band hebt met je ouders dan zorgt die sterke emotionele verbinding voor een goede basis van waaruit kinderen, dus letterlijk, de wereld kunnen verkennen. Kinderen van ouders die een warme opvoeding hebben gehad, waarin veel aandacht en tijd was voor het kind, ervaren later een hogere kwaliteit van leven en hebben minder last van psychische issues. En durven dus ook meer.

Daarentegen...

Als je als kind heel erg streng bent opgevoed dan is het een heel ander verhaal. En met streng bedoel ik ouders die kinderen niet hun eigen keuzes laten maken. En het niet toestaan dat het kind ook een eigen mening heeft of hun kind's privacy niet respecteren. Kinderen die in zo'n gecontroleerde omgeving opgroeien, waarin alles wordt bekritiseerd of waarin geen ruimte is voor eigen inbreng, kunnen daar tot op latere leeftijd last van hebben. Ze zijn minder tevreden, minder gelukkig en hebben sneller last van angst, depressie, onzekerheid. En als ouders zich zo controlerend opstellen, wordt het ook moeilijk om een warme band met ze te hebben. En dan ben je als kind minder geneigd om de wereld te durven verkennen.

Het een werkt dus het ander in de hand.

Welke opvoeding herken jij? En welke pas jij toe op je kind? Het is niet zo makkelijk om het zomaar anders te doen. Hoe dat komt leg ik uit in de Eye Opener Challenge.

De twee stappen samengevat:

  1. Toon interesse in je kind, wees begripvol en betrokken, benoem positieve dingen ipv alleen het negatieve.
  2. Laat je kind los, geef hem of haar ruimte voor zijn eigen mening en om de wereld te verkennen.

Vind je dit moeilijk? Vraag hierbij dan hulp. Het begint bij bewustwording. Daar help ik je mee met de Eye Opener Challenge.

Je inschrijving is niet gelukt. Probeer het nog eens.
Je inschrijving is gelukt.

Download de gratis 'Ik moet niks' Toolkit

Ik neem kennis van de privacy statement en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord. Je kan elk moment uitschrijven.

3 gedachten over “De 2 dingen die je als ouder kan doen zodat je kind een gelukkig mens wordt”

  1. Ik kom uit een gezin van 17 kinderen ,heel streng opgevoed ,ik ben het tweed jonste thuis en mijn moeder was zo katholiek grootgebracht dat je geen sex mocht hebben voor je huwelijk ,ik had er wel en moest een keuze maken tss mijn toenmalige dominante ex partner en mijn ouders en ik koos voor mijn ex partner omdat hij nooit geen liefde had gehad thuis en ik wou hem helpen en veranderen en dat lukte me natuurlijk niet ;( Ik dacht indertijd toen ik dat ik gezondigd had tegen de Heer .Mijn moeder ging naar de priester toen ze het 9de kind verwachtte en ze zei tegen hem dat ze graag wou stoppen met kinderen te nemen ,De priester zei maar Isabel toch ,je moet de natuur zijn gang laten gaan en dat mocht toen niet vandaar …Ik ben erg onzeker en angstig heb wel een jaar geleden een goede man leren kennen ,wat een geluk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven